Bli inte lurad

Bli inte lurad

Vad roligt att redan ha så många prenumeranter när jag nu återupplivar mitt svenska nyhetsbrev under namnet Utkanten av digital etik. Jag gissar att många landade här via min guide digitill.se om Digital tillgänglighet. Jag lanserade nyligen den i nytt format för att göra den mer användbar för alla som jobbar med tillgänglighet på webben.

Det här svenska nyhetsbrevet fokuserar på digitaliseringen i Sverige och EU, samtidigt som mitt engelska nyhetsbrev fortsätter med mer internationell bevakning.

Det är digital etik och mänskliga rättigheter jag vurmar för, samtidigt som jag vill skapa utrymme för att belysa sådant som händer på bred nivå i Sverige i den digitala utvecklingen. Jag vill att du som läser ska kunna känna dig allt mer tekniktrygg.

Förr var det lättare att hålla koll på många informationskällor via RSS-tekniken. Idag är det ofta nyhetsbrev som gäller. Jag märker att många offentliga verksamheter fortsätter att helt välja bort RSS för sina nyheter, och på det sättet gör det svårare för de som enkelt vill bevaka information från olika instanser. Jag jobbar på en lösning på det 😉.

Kanske är det sant att vi inte vet vad vi har förrän vi har förlorat det. Men kanske är det också sant att vi inte vet vad vi missar förrän vi hittar det.

Mina engagemang efter sommaren har dragit igång med stormfart, vilket är brukligt och bidrog till att denna första utgåva kommer senare än planerat. Jag fortsätter att jobba med vårdtjänster, i både nutids- och framtidsperspektiv. Jag coachar designteam och undervisar i etik på Nackademins utbildning till UX-designer. Nyligen fick jag tillfälle att bidra som keynote speaker om etik på en konferens i Zürich.

Återgången till vardag känns lagom illusorisk och absurd i en värld som tycks stå på ända och lunchdiskussioner ofta utmynnar i "vart är vi på väg?". Att då få ha nästan dagliga etikmys är en gåva jag omfamnar. Jag har också ambitionen att hitta fler positiva nyheter. Ett sådant exempel är en kommande intervju med ett företag som jobbar med energimedveten webbdesign.

Namnet på detta första nyhetsbrev – Bli inte lurad – har jag snott från den nya tjänsten från Myndigheten för psykologiskt försvar, som ska hjälpa dig navigera bland falsk och vilseledande information på nätet. Jag noterar dock att myndigheten inte textat filmerna och inte heller berättat om den bristen i sin tillgänglighetsredogörelse. En typ av kritik som det här nyhetsbrev nog ofta kommer innehålla.

Hjärtligt välkommen ska du vara i alla fall. Nu hjälps vi åt att göra digitaliseringen lite mer omtänksam, harmonisk och säker.

Kul att du är med!
Per

📬
Kom ihåg. Du kan alltid bara svara på det här nyhetsbrevet för direktkontakt med mig. Säg hej när du vill! Det är bara att skicka frågor, funderingar, invändningar, berättelser, tips eller glada hälsningar efter behag.

Mina senaste inlägg

  • Tillgänglig inloggning med QR-kod. I en video beskriver jag egenskaper hos inloggning med BankID som nästan alla myndigheter och organisationer i Sverige missar, och hur vi kan få till bättre lösningar nationellt. Sprid gärna till de som kan besluta om förändringar.
  • Det olustiga ljudet av spårning online. Hur skulle det låta om datorn gav ifrån sig ett ljud varjge gång den skickar data till Google? Utvecklaren Bert Hubert bestämde sig för att ta reda på det. Ett otroligt effektivt sätt att medvetandegöra om hur mycket information som hela tiden flödar från datorn till annonsnätverk och andra aktörer.
  • Etik är inte bara en åsikt. Jag resonerar och förklarar för att bemöta uppfattningen att etik kan definieras lite hur som helst.
  • Använd burner mail för att skydda din vanliga e-post. Jag går igenom lite olika tips för att skydda din e-post från skräp, reklam och oönskade medlemsbrev.
  • Ny sajt: intro till WCAG för digital tillgänglighet. Jag beskriver lite bakgrund och mina tankar i samband med nylanseringen av digitill.se, en introduktion till WCAG.

På engelska

Nyhetssammanfattning

Påträngande meddelanden i valtider

Inför riksdagsvalet, liksom under tidigare valrörelser, fick flera partier kritik för att ha skickat direktreklam via sms. Formellt bryter många mot GDPR. Moderaterna tog det ett steg längre och gjorde helt personliga hälsningar i film-format med namn och kommun som sparades i molntjänster i tredje land. Ulf Kristersson själv spelade in tusentals hälsningar med olika personnamn för att uppnå önskad wow-effekt. Smått imponerande ansträngning ändå.

Sajten Hej Ulf av Pierre Mesure uppmanar nu den som upplever att utskicket är ett missbruk av deras personliga information att anmäla händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten. Det vore förstås toppen med tydligare regelverk för alla partier inför kommande val.

Stillbild från film med Ulf Kristersson med undertexten “Hej Pierre!”
Så här började videohälsningarna från Moderaterna, med en film där Ulf Kristersson tilltalar dig med ditt förnamn.

Notera att det finns många andra aktörer som använder liknande lösningar och detta inte är unikt för Moderaterna. Senast igår fick jag ett "personligt" meddelande från Anders Lundin och Världsnaturfonden där jag är Marinfadder. Här hade jag verkligen önskat att organisationens pengar inte satsades på fåniga filmer med fejkade personligt tilltal. Och tveksamma uppmaningar att skriva in personuppgifter till vänner! Hoppas IMY kan sätta ner foten i frågan.

Smidig vård med app, men bara om du har senaste telefonen

Allteftersom appen och vårdtjänsten Alltid Öppet uppgraderats har man missat att alla inte har råd, eller en önskan, att köpa ny mobil varje år bara för att bibehålla kontakten med vården. Den som köpte en mobil med operativsystemet Android före 2017 kan inte längre använda appen.

Invånare i Region Stockholm med pågående behandlingar får nu sms om att logga in i appen men kan inte göra det. Konsekvensen blir att vårdgivaren i stället måste ringa upp för att delge informationen.

Person vid ett cafébord som har appen Alltid Öppet öppen på sin telefon.
Alltid Öppet. För den som har rätt mobil.

Det här har sina orsaker i att nödvändiga säkerhetsuppdateringar inte sker på äldre telefoner men har också en enkel lösning: Bygg en vanlig webbsida som funkar i mobilens webbläsare. Just detta har man nu kommit på att man måste göra och enligt utsago ska delar av denna webbsida vara klara nästa år.

I den bästa av världar hade förstås webbsidan (som funkar även med äldre mobiler) byggts före appen.

Databas som säljer uppgifter om medborgares psykiska hälsa åberopar yttrandefrihet

Dator som visar Verifieras webbsida och texten på sidan: Verifiera erbjuder sökning i handlingar från svenska domstolar och myndigheter samt bakgrundskontroller. Våra tjänster ger dig bättre beslutsunderlag, säkrare samarbeten och minskar risken för kostsamma felrekryteringar.

Verifiera är en tjänst som utför bakgrundskontroller på privatpersoner mot betalning. Bland annat har de samlat in uppgifter om alla i Sverige som sedan 2008 är eller har varit föremål för tvångsvård på grund av psykisk ohälsa eller missbruk.

Uppgifterna kan ses som oerhört integritetskränkande och kan bland annat bidra till svårigheter att få arbete och att hamna i utanförskap. IMY har därför utfärdat en reprimand och ett föreläggande mot Verifiera.

Verifiera själva ger sig ändå inte. De kommer överklaga till förvaltningsdomstolen med hänvisning till att de är en nyhetsbyrå och en rättsdatabas som är "skyddade av yttrandefrihetslagen".

Under tiden ligger uppgifterna där och det blir förstås oerhört svårt att i någon framtid på riktigt bekräfta att den raderats. Det som ändå grämer mig mest är människosynen som gör att Verifiera fick idén, och tycker sig ha rätt, att profitera på människors lidande.

Podd-tips: Can I tell you a secret?

Omslaget till den nya podden från The Guardian

I sex halvtimmes-långa avsnitt gräver journalisten Sirin Kale i det mest vidsträckta fallet av stalking och identitetsstöld i Storbritanniens historia, med det längsta straffet som någonsin utdömts för detta brott.

Med en imponerande balans av detaljrikedom, omtanke och djup får vi en inblick i den förödelse och livslånga trauma som följer i kölvattnet av stalking, men också glimtar av ett rättssystem i obalans, omvärldens oförståelse och den otroliga insats som krävs av de utsatta kvinnorna själva för att efter många år till slut få stopp på vansinnet. Åtminstone tillfälligt...

Även oerhört välproducerad ljudsättning av Axel Kacoutié.


Det händer framåt 🗓

Ett digert ubud av kostnadsfria online-seminarier.

4 oktober kl 9.00-15.45: DIGG Forum. En digital direktsändning där du kan ta del av aktuell information om DIGGs pågående uppdrag. Välj fritt vilka pass du vill delta på. Kolla agendan och anslut till sändningen.

5 oktober kl 11.30-12.20: Ansvarsfull teknikutveckling. Hur man tillämpar ett etiskt förhållningssätt vid utveckling, användning och spridning av ny teknik. Arrangeras av Adda Kompetens i samarbete med Komet. Info och anmälan. Ironiskt nog används en oerhört svår captcha vid anmälan till detta event. Om du har synsvårigheter kan du behöva hjälp att fylla i anmälan.

7 oktober kl. 8.15-9.00: Jobba smartare. Under Innovationsveckan bjuder Komet in till ett webbinarium och samtal för att presentera och diskutera en modell för innovativ förvaltning. Mer info och anmälan.

7 oktober kl. 10.00-11.15: Live från drönare i skogen. Skogsdatalabbet bjuder in till presentation och demo på körning av AI-modeller på live-strömmad video från drönare för att identifiera trädarter och skador på skog. Info och anmälan.

11 oktober kl. 9: Rapportsläpp. Den årliga rapporten Svenskarna och internet presenteras av Jannike Tillå och Måns Jonasson på Internetstiftelsen. Sänds gratis via YouTube. Anmäl ditt deltagande online.

14 oktober kl. 10.30-12.30: Säker som digital idag. Ett kostnadsfritt online-event från Internetstiftelsen där du får lära dig hur du kan dra nytta av internet och hur du blir en säkrare internetanvändare. Anmäl dig.

8 december: För dataskyddsombud. En livesänd digital konferens i regi av IMY för dig som arbetar som dataskyddsombud med uppdateringar om den senaste utvecklingen på dataskyddsområdet. Kostnadsfri men med ett tak på 700 deltagare. Info och anmälan.


🏆
Vinn ett års medlemskap hos Ambition Empower. Jag både undervisar och poddar i detta löpande utbildningsprogram, men du hittar ockå mängder av andra spår som du kan välja och vraka bland under ett helt år. Svara på tävlingen senast 15 oktober.
📬
p.s. Om du känner någon som skulle ha nytta av det här nyhetsbrevet blir jag självklart glad om du tipsar dem. Enklast är att skriva upp sig på axbom.se. Tips och återkoppling skickar du genom att bara svara på mejlet.

Användbara länkar

Logga in på axbom.se | Hantera nyhetsbrev | Prenumerera
Du kan nu också prenumerera på alla blogginlägg om du vill.
Nyhetsbrevet skickas från adressen nyhetsbrev@axbom.se