Per Axbom – Utbildare inom digital etik, inkluderande design och research

Per Axbom håller workshops och kurser för företag, organisationer, konferenser och universitetsutbildningar..

Per Axbom – Utbildare inom digital etik,  inkluderande design och research
Foto av Jonas Söderström på EuroIA 2018.
"Om du planerar för ett år, så ris; om du planerar för ett decennium, plantera träd; om du planerar för en livstid, utbilda människor."
– Kinesiskt ordspråk

Jag har undervisat inom digital design och utveckling i mer än två decennier. Jag driver workshops i olika format för både konferenser och team, undervisar i kurser på universitet och utvecklar läroplaner för läroanstalter. Jag är också spårledare inom digital etik och inkluderande design på Ambition Empower.

Här hittar du beskrivningar av de workshops jag håller för tillfället, och exempel på andra ämnen jag tar upp. För föredrag och keynotes, besök sidan Föreläsare.

Workshops ✍🏻

Alla workshops kan struktureras som halvdagar, heldagar, flerdagars eller skräddarsydda för din organisation. De är anpassade för att fungera bra både på plats och online.

1) ❤️‍🩹 Digital omtanke som drivkraft för innovation

Den makt vi har som digitala kreatörer är betydande, liksom risken för skada. Genom att ta ansvar för vår makt kan vi inte bara mildra negativ påverkan utan också bygga kunskap för att utveckla våra digitala tjänster på nya och omtänksamma sätt. I den här workshopen dyker vi ner i exempel på AI, deepfakes och digitala feltramp, Vi lär oss bedöma skada, förutse påverkan och utforskar tillsammans hur ett etiskt arbetssätt kan bidra till hållbara tjänster och organisationer.

2) 🌳 Gör tillgänglighet hållbar

Med ett digitalt landskap i ständig förändring så lider tillgängligheten ofta av snabba förändringar. Hur säkerställer vi att tillgänglighet fortsätter att uppmärksammas och att investeringar i tillgänglighet inte suddas ut av framtida utveckling och tekniksprång? I denna workshop tittar vi på sätt att förstå, kommunicera och implementera inkluderande designprinciper för att säkerställa omtänksamma och lyhörda digitala gränssnitt och chatbotar.

3) 🕵️ Lyssna på riktigt i utforskande research och design

Att ställa en fråga är lätt, men att lyssna på riktigt kräver övning. Många människor kämpar med att utforma heltäckande frågor för intervjuer och användbarhetstestning, något som kan faktiskt kan försämra din kunskapsinhämtning. Att ha ett öppet sinne i research-arbetet, och ge människor utrymme att tänka och reflektera, kommer att ge dig mer användbara insikter och idéer för att förbättra din produkt och din organisation. I den här workshopen tvingas du utmana dina föreställningar om vad en intervju är och får fördjupa dig i det tacksamma äventyret att lyssna för att lära och utvecklas.

Fler ämnen

Min erfarenhet och nyfikenhet inom digitalisering är bred och djup. Berätta vad du letar efter. Här är några fler idéer från mina efterforskningar: Prototypkodning för designers, producera förklarande videor, sammanställa och genomföra en kommunikationsplan, hur man driver en workshop, hantera elementen inom digital etik.

Kontakta mig

Jag är bara ett mejl bort om du vill hjälpa dig själv eller ditt team med inspiration, framåtkraft och kunskap om digital design för ökat välbefinnande.

Vill du se lite av mitt arbete först? Min föreläsar-sida innehåller länkar till videor och bildspel.

Bilder från IxD 2018 och WIAD 2019. Arbetshäfte, foto av Alina Cvetkova. Rum med deltagare, foto av Thibault Jaillon.

Omdömen

Per Axbom - vilken stjärna! OTROLIGT lärorik och genomtänkt föreläsning med workshop som gav nya verktyg som lyfter fram konsekvenser av att inte tänka igenom sina designbeslut och marginaliserade grupper. Svinbra! hade gärna workshopat med honom hela dagen. Bjud in honom nästa år igen tack <3
Denna session var den bästa! Och jag skulle ha älskat om han fick mer tid att djupdyka i den etiska delen av UX eftersom det har blivit ännu mer relevant nu med AI. Också bra att få workshoppa med lite olika verktyg och få lite nya idéer för hur man gör saker själv.
Bästa jag varit med på, på länge! Genomtänkt presentation, genomtänkta exempel och genomtänkt workshop. Superbra på att hålla det intressant rakt igenom, höll tiden, lagom tid för uppgifterna i workshopen och kul att få upp ögonen för de tekniker han presenterade. Riktigt riktigt bra! Mera Per Axbom! (Han kanske har något ämne som han skulle kunna ta som keynote speaker nästa år?)
Helt enkelt fantastiskt! och 100% inspirerande, äntligen placerar vi etik mitt i diskussionen
Jag gillade pandan. Gav ett nytt användbart verktyg.
Superbra blandning mellan teori och praktik under hela kursen!
– elevutvärdering
Är sååå tacksam att vi har fått gå den här kursen! Känns verkligen som det borde vara en självklarhet, samtidigt som det också känns unikt att få med sig den här kunskapen och kunna sprida vidare den.
– elevutvärdering
Så roligt och nyttigt med den här kursen. Toppenlärare med världens engagemang och hjärta. Tack för att vi fick gå denna kurs.
– elevutvärdering
Har varit en av de jobbigare kurserna vi har haft, rent mentalt. Detta är dock inget dåligt men vi har verkligen tvingats att konfrontera vårt eget synsätt på etik.
– elevutvärdering
Talar tydligt och strukturerat. Väldigt bra med många övningar också för att lära sig innehållet!
– elevutvärdering
Grym lärare! Väldigt pedagogisk och kan verkligen sin sak. En lärare som får en att ifrågasätta hela ens världsbild.
– elevutvärdering
Önskar att den vore längre.
– studentutvärdering (efter 3 veckors kurs i digital etik)

För att lära dig mer om mina inspirationsföreläsningar och keynotes, kolla in Föreläsare. För coachning, strategi- eller designarbete, se Konsult.