Om sajten

☁️
Webbplatsen axbom.se är verksamheten, bloggen och publikationen med utbildningsmaterial från mig: Per Axbom – en teknikentusiast, aktivist inom ansvarsfull innovation och egenföretagare inom design. Många känner mig som UX-designer men mina bredare engagemang handlar om mänskliga rättigheter på den digitala arenan.

Efter att ha köpt domännamnet axbom.com år 1997 började jag dela mig av mina lärdomar om webbupplevelser i dagboksformat online, några år innan begreppet "blogg" populariserades. Jag kompletterade med att köpa axbom.se år 2001.

Två decennier senare skriver jag fortfarande regelbundet på engelska och svenska på de två publikationerna axbom.com och axbom.se. RSS-flöden finns självklart för båda dessa.

Integritet

Jag vill föregå med gott exempel när det kommer till integritet på webben. Därför påtvingar inte den här sajten insamling av data utan samtycke. Alls. Antal besök räknas med hjälp av integritets-medvetna Umami (på min egen VPS), och den återkoppling och backning jag får är mina primära sätt att värdera påverkan och uppskattning av mitt innehåll.

Integritet när du kommenterar

Om du faktiskt väljer att kommentera på en artikel eller ett inlägg, behöver du vara medveten om ett par saker. Informationen du skriver in om dig själv och texten du skriver kommer sparas. Det låter kanske självklart men när det gäller integritet är det bra att vara tydlig.

Mindre uppenbart är att jag använder en så kallad subprocessor för kommentarerna. Det innebär att ett annat företag hanterar databasen där informationen först (och temporärt) sparas. I mitt fall använder jag ett enkätverktyg, tally.so för att samla in kommentarer. Kommentarerna blir synliga på den här sajten när jag manuellt lägger in dem på sidan. Det kan ibland ta några dagar innan jag publicerar nya kommentarer.

Tally.so är ett företag i Belgien och du kan läsa deras villkor för integritet och hantering av data.

Jag har provat andra tjänster för kommentarer: ReplyBox och Commento, men de levde tyvärr inte upp till vad de utlovade.

Integritet och inbäddade videofilmer

Att driva en webbplats i decennier innebär att när man vill ångra några beslut så kan det ta en stund att åtgärda. Tyvärr så spårar YouTube-filmer dig bara du trycker på play (och ofta bara du laddar en sida där en YouTube-film finns) och jag kan inte stoppa det.

Med jämna mellanrum går jag tillbaka och letar efter gamla inlägg för att ta bort inbäddade YouTube-filmer, och ersätter dem med lämpliga råd. Du kan se ett exempel på det, och också lära dig mer om varför, på den engelska artikeln Embed YouTube videos without cookies. Jag är jättetacksam om du talar om för mig när du hittar YouTube-filmer på bloggen. Skicka e-post till per@axbom.se så tar jag tag i det så snart som möjligt.

För mina egna filmer använder jag tjänsten Vimeo så ofta jag kan. När det är små, korta filmer lägger jag upp dem lokalt här på min egen server.

När det gäller att bädda in filmer från Vimeo så eftersträvar jag att göra det med en parameter som heter dnt (do not track). Det betyder att dessa filmer inte spårar dig på något sätt, och att jag inte heller ser statistik från dina spelningar. Det är min övertygelse att din upplevelse, och ditt förtroende, betyder mer än mina siffror. Om jag glömt en dnt-parameter, låt mig veta.

Det kan vara bra att veta att om din webbläsare är inställd på "Do not track" så kommer inga Vimeo-filmer att spåra dig, oavsett om parametern är inlagd.

Övergrepp och missbruk

Min blogg ska inte tillfälligtvis skada någons välbefinnande Om du kommenterar på ett sätt som förstör eller otillbörligt riskerar någons välmående kommer jag att ta bort delar av, eller hela, kommentaren. Om du stöter på sådant innehåll på den här sajten, skrivet av mig eller andra, meddela mig gärna på missbruk@axbom.se.

Tillgänglighet

Att leva upp till hög nivå av tillgänglighet är viktigt för mig. Jag är ibland begränsad av tredjepartsprodukter men försöker påverka de aktörerna när jag kan.

Jag vet att det finns bilder på äldre inlägg som saknar ALT-attribut, och det finns filmer utan undertexter. Filmer jag gör själv – på senare tid och i framtiden – kommer att ha dem.

Visst äldre innehåll har förvanskats vid en migrering i november 2020 och jag arbetar successivt för att förbättra det innehållet.

Några visualiseringar som jag skapar – mindmaps, systemkartor och arbetsblad – är svåra att beskriva på ett användbart sätt i ord och jag är alltid nyfiken på idéer och råd kring hur jag kan göra mitt visuella innehåll mer tillgängligt. Som exempel har jag gjort ett försök här: Digital Ethics mindmap.

Tveka inte att höra av dig till mig genom att e-posta per@axbom.se när du vill påpeka bristande tillgänglighet eller ge tips på fler sätt att kommunicera innehåll.

Sök

Om du är på jakt efter en särskild artikel eller ett specifikt ämne kan du vilja använda min sökmotor. Sökmotorn finns nåbar på en egen adress: search.axbom.com och är just nu endast på engelska men söker också i den svenska sajten. Sökmotorn använder mjukvaran PHPSearch som jag installerat hos webbhotellet Loopia, och resultaten levereras via Bing Web Search API.

Återigen: detta är en tjänst jag betalar för vilket ger mig mer trygghet när det gäller hantering av data. Jag har strikta inställningar för att hålla "trackers" på avstånd.

Sökmotorn söker igenom alla mina axbom-domäner. De flesta resultat kommer förstås från mina bloggar, eftersom det är här den stora massan av mitt innehåll finns.

Hör av dig

Om det är något du tycker borde läggas till på den här sidan, eller som du tycker är otydligt, hör av dig via e-post: per@axbom.se.

Tack för att du läste,
Per


Få Pers nyhetsbrev

Utkanten av digital etik är ett månatligt nyhetsbrev som belyser exempel på skadlig teknik och lär digitala kreatörer hur man bygger för universellt välmående.

Ange e-postadress