Om sajten

Per Axbom är egenföretagare inom digital rådgivning och produktutveckling. I 25 år har han bloggat för att belysa och ifrågasätta skadlig teknik, samt utbilda om det mänskliga perspektivet i digitaliseringen.

Om sajten

Efter att ha köpt domännamnet axbom.com år 1997 började jag dela mig av mina lärdomar om webbupplevelser i dagboksformat online, några år innan begreppet "blogg" populariserades. Jag kompletterade med att köpa axbom.se år 2001.

Två decennier senare skriver jag fortfarande regelbundet på engelska och svenska på de två publikationerna axbom.com och axbom.se. RSS-flöden finns självklart för båda dessa.

Integritet

Jag vill föregå med gott exempel när det kommer till integritet på webben. Därför påtvingar inte den här sajten insamling av data utan samtycke. Antal besök räknas med hjälp av integritets-medvetna Umami (på min egen VPS), och den återkoppling och backning jag får är mina primära sätt att värdera påverkan och uppskattning av mitt innehåll.

Integritet och formulär

Om du väljer att kommentera på webbplatsen, eller fyller i ett formulär på denna domän, behöver du vara medveten om ett par saker. Informationen du skriver in om dig själv och texten du skriver kommer sparas. Det låter kanske självklart men när det gäller integritet är det bra att vara tydlig.

Mindre uppenbart är att jag använder en så kallad subprocessor för kommentarer och inmatad information. Det innebär att ett annat företag hanterar databasen där informationen först (och temporärt) sparas. I mitt fall använder jag ett enkätverktyg, tally.so för att samla in kommentarer och formulärsvar. Din ip-adress sparas inte.

Din eventuella kommentar på webbplatsen blir synlig när jag manuellt lägger in den på sidan. Det kan ibland ta några dagar innan jag publicerar nya kommentarer.

Tally.so är ett företag i Belgien och du kan läsa mer om deras villkor för integritet och hantering av data.

Nyhetsbrevet

När du prenumererar så sparas din e-postadress på min server (VPS) inte hos någon annan. För att göra effektiva utskick använder jag leveranstjänsten Mailgun. Din e-postadress sparas inte i den tjänsten men den passerar deras tjänst när nyhetsbreven skickas ut.

Viktigast är att ingen extern leverantör använder din e-postadress hos mig för att bygga på din annonsprofil. Ingen annan kan heller dela med sig av den eller sälja den vidare.

Integritet och inbäddade videofilmer

Att driva en webbplats i decennier innebär att när man vill ångra några beslut så kan det ta en stund att åtgärda. Tyvärr så spårar YouTube-filmer dig så fort du trycker på play (och ofta bara du laddar en sida där en YouTube-film finns) och jag kan inte stoppa det.

Med jämna mellanrum går jag tillbaka och letar efter gamla inlägg för att ta bort inbäddade YouTube-filmer, och ersätter dem med lämpliga råd. Du kan se ett exempel på det, och också lära dig mer om varför, på den engelska artikeln Embed YouTube videos without cookies. Jag är jättetacksam om du talar om för mig när du hittar YouTube-filmer på bloggen. Skicka e-post till per@axbom.se så tar jag tag i det så snart som möjligt.

För mina egna filmer använder jag tjänsten Vimeo så ofta jag kan. När det är små, korta filmer lägger jag upp dem lokalt här på min egen server.

När det gäller att bädda in filmer från Vimeo så eftersträvar jag att göra det med en parameter som heter dnt (do not track). Det betyder att dessa filmer inte spårar dig på något sätt, och att jag inte heller ser statistik från dina spelningar. Det är min övertygelse att din upplevelse, och ditt förtroende, betyder mer än mina siffror. Om jag glömt en dnt-parameter, låt mig veta.

Det kan vara bra att veta att om din webbläsare är inställd på "Do not track" så kommer inga Vimeo-filmer att spåra dig, oavsett om parametern är inlagd.

Övergrepp och missbruk

Min blogg ska inte tillfälligtvis skada någons välbefinnande. Om du kommenterar på ett sätt som förstör eller otillbörligt riskerar någons välmående kommer jag att ta bort delar av, eller hela, kommentaren. Om du stöter på sådant innehåll på den här sajten, skrivet av mig eller andra, meddela mig gärna på missbruk@axbom.se.

Tillgänglighet

Att leva upp till hög nivå av tillgänglighet är viktigt för mig. Jag är ibland begränsad av tredjepartsprodukter men försöker påverka de aktörerna när jag kan.

Jag vet att det finns bilder på äldre inlägg som saknar ALT-attribut, och det finns filmer utan undertexter. Filmer jag gör själv – på senare tid och i framtiden – kommer att ha dem.

Visst äldre innehåll har förvanskats vid en migrering i november 2020 och jag arbetar successivt för att förbättra det innehållet.

Några visualiseringar och illustrationer som jag skapar – mindmaps, systemkartor och arbetsblad – är svåra att beskriva på ett användbart sätt i ord och jag är alltid nyfiken på idéer och råd kring hur jag kan göra mitt visuella innehåll mer tillgängligt. Som exempel har jag gjort ett försök här: Digital Ethics mindmap.

Tveka inte att höra av dig till mig genom att e-posta per@axbom.se när du vill påpeka bristande tillgänglighet eller ge tips på fler sätt att kommunicera innehåll.

Hör av dig

Om det är något du tycker borde läggas till på den här sidan, eller som du tycker är otydligt, hör av dig via e-post: per@axbom.se.

Tack för att du läste,
Per