Hej!

Hej!

Jag heter Per Axbom och har arbetat med webb och digitala tjänster sedan mitten av 90-talet, och med datorer mycket tidigare än så. I mellanstadiet styrde jag med datorn en Turtle-robot som ritade mönster på golvet. Det var 1984 i Saudi Arabien. Ett par år efter det programmerade jag spel på min Atari, och gjorde stop motion-filmer, på mitt tonårsrum i Tanzania. Samtidigt som jag skrev noveller.

🐘
Följ Per på Mastodon/Fediverse: @axbom@axbom.me

Nästan fyrtio år senare, hemma i Sverige, har mitt intresse för mänskliga rättigheter plus min utbildning i kommunikationsvetenskap vävts samman med passionen för ny teknik. Jag vill att människor ska ges trygghet med den digitalisering som sker i samhället och runt om i världen. Så jag bygger och designar tjänster med omtanke, och lär andra att göra detsamma.

Vi älskar att prata om hur design och teknik löser problem, men vi måste också vara öppna med hur utvecklingen skapar problem.

Min aktivism inom digital etik har tagit mig till oväntade platser som föreläsare, bland annat en scen mitt i Amazonas regnskog. Jag lär också ut metoder för omtänksam utveckling på lärosäten och företag. Parallellt fortsätter jag arbeta som UX designer och webbstrateg. Jag intervjuar och bygger prototyper ena dagen, och coachar individer och team den andra.

Mitt arbetsliv är omväxlande och inspirerande, precis som jag vill ha det. Och mina kunder kommer i alla storlekar och konstellationer. På senare år har det blivit mycket arbete med vård och omsorg, en bransch som är enormt givande och utmanande. Där det så tydligt finns så mycket bra som kan hända med digitaliseringen, och så mycket som kan gå fel. Det är den balansgången jag ofta kan förklara, illustrera och vägleda en verksamhet igenom.

Det är inte framsteg om den moraliska kompassen pekar åt ett annat håll.

Tror du att du och din organisation kan ha nytta av en sådan som mig? Mejla nu och säg hej till per@axbom.se. Även om du inte riktigt vet hur och vad vi ska göra ihop ännu, så kan det vara en bra första utmaning att angripa tillsammans. 📬

Om du inte riktigt känner dig trygg med att mejla men kanske är intresserad av vad jag håller på med så vore det roligt om du vill prova mitt nyhetsbrev. Det kan vara ett bra sätt att hålla koll på både kaos och möjligheter i tech-världen. Jag har ett nyhetsbrev på engelska och ett på svenska. 💌

Tack för att du är nyfiken,
Per


P.S. Alla olika saker jag håller på med och producerar, och tjänster jag kan hjälpa dig med, hittar du under menyvalet Hitta rätt. För en sammanfattning av insikter som får plats i bakfickan kan du köpa min bok Digital omtanke.


Få Pers nyhetsbrev

Utkanten av digital etik är ett månatligt nyhetsbrev som belyser exempel på skadlig teknik och lär digitala kreatörer hur man bygger för universellt välmående.

Ange e-postadress