Föreläsare som främjar omtänksam digitalisering
Anlita Per Axbom som föreläsare och utbildare inom digital jämlikhet, inkludering, etik och mer. Per kopplar detta till tjänstedesign. produktutveckling, AI eller den globala digitaliseringen, och anpassar efter era önskemål och målgrupper.
Jag har hållit föredrag om digital utveckling, design, tillgänglighet och etik i mer än två decennier. Min passion är att skapa aha!-ögonblick, ifrågasätta vedertagna sanningar och ge praktiska tankar, exempel och verktyg som är direkt användbara för åhörarna.
Jag håller även workshops och undervisar. Olika moment kan kombineras till hel- eller halvdagar vid behov.
Ämnen
De här föreläsningarna är redo att köra. Jag skräddarsyr dem gärna för att passa publikens erfarenhet, preferenser och engagemangsnivåer. Jag talar ofta inför internationell publik och använder ett språk som är tillgängligt och inkluderande.
1) 💘 Omtanke som drivkraft för innovation
Den makt vi har som digitala kreatörer är betydande, liksom potentialen för skada. Genom att ta ansvar för vår makt kan vi inte bara mildra negativ påverkan utan också bygga kunskap för att utveckla våra digitala tjänster på nya och omtänksamma sätt. Med hjälp av exempel från AI, deepfakes och digitala dikeskörningar (och räddningar) visar jag hur vi kan prognostisera påverkan och hur ett etiskt tänkesätt kan avslöja insikter som bygger sunda organisationer... och människor!
2) 👾 Avmystifierande av AI för designers
I en fartfylld teknisk utveckling har designers en möjlighet att vara en vägledande röst för förnuftet. För att göra detta på rätt sätt behövs en medvetenhet om fördelarna och avigsidorna med verktyg som bygger på maskininlärning, så att vi kan levandegöra design som bidrar till välbefinnande och måluppfyllelse. I detta föredrag kommer du lära dig hur du avgör och kommunicerar tillförlitlighet med hjälp av språk och användargränssnitt. Du kommer kunna minimera skaderisker och hjälpa fler människor att kontrollera automatiserade verktyg på ett sätt som blir ett stöd för dem själva och deras omvärld.
3) 💌 Bygga goda och ansvarsfulla maskiner
Digitalisering, smarta apparater, AI och virtuella verkligheter hyllas för problemen de löser, medan problemen de skapar helst sopas under mattan. Organisationer är mindre villiga att erkänna något av sina skadliga bidrag, och vill gärna framhäva hur deras avsikt alltid är välvillig. Skada är särskilt uppenbar för människor som redan är utsatta och förbisedda, och vars röster sällan lyssnas på. Förnekelse och undvikande kommer bara att förvärra negativ påverkan och Per är fast besluten att öka den allmänna medvetenheten. Han vill främja mer balanserade och ärliga samtal om möjliga, rimliga och önskvärda framtidsscenarier.
Fler ämnen...
Min erfarenhet och nyfikenhet inom digital utveckling är bred och djup. Berätta veta vad du letar efter. Här är exempel på fler ämnen som ger en aning om min repertoar: Koda prototyper för designers, Producera förklaringsvideor, Fullfölja en kommunikationsplan, Hålla en digital workshop, Hantera elementen inom digital etik.
Hör av dig
Jag är bara ett mejl bort om du vill hjälpa dig själv eller ditt team att få inspiration, framåtanda och mer kunskap om digital design för förbättrat välbefinnande.
Om du redan har specifika detaljer om evenemanget du är värd för kan du också fylla i detta formulär för att göra en formell förfrågan.
Vill du se lite av vad du kan förvänta dig först? Du hittar bilder och filmer från några av mina föreläsningar på speaker.axbom.com. Om du har 9 minuter kan du titta på ett av mina brandtal om tillgänglighet.
Förutsättningar för mitt deltagande
- Vi är överens om ersättning för talar-uppdraget. Jag föreläser inte gratis utom i särskilda fall när det handlar om bistånds- och välgörenhetsevent, och ideella organisationer. Vet ni inte vad min kunskap och mitt deltagande är värt för er så tar vi en dialog. 😊
En generell riktlinje är 39 000 för en keynote*-föreläsning, 27 000 för en inspirationsföreläsning och 19 000 för ett mindre event (upp till 40 deltagare). Dessa priser gäller ca 45-90 minuter. Jag är gärna generös med frågestund eftersom deltagarnas engagemang och goda upplevelse är viktigt för mig.
*keynote innebär ofta att man är affischnamn och inleder eller avslutar ett evenemang med flera talare. Jag lägger extra stor vikt vid att knyta an till evenemangets/organisationens tema, poängtera lärdomar och angelägna medskick, samt beskriva den röda tråden mellan olika talares presentationer.
- Vi är överens om ämnesområdet. Jag utgår alltid från digital etik och ansvarsfull innovation men kan gärna låta tyngdpunkten vila på något som är speciellt tilltalande för målgruppen: exempelvis tillgänglighet, design, framtid, jämlikhet, generativ AI med mera.
- Kostnader för eventuella resor och boende ersätts.
- Deltagande på konferensen ingår (om det handlar om en konferens med flera talare).
- Om det är mer än två talare på detta event så finns ett tydligt mångfaldsarbete som kan kommuniceras och som också ger resultat. Jag förbehåller mig rätten att dra mig ur om det blir en uppenbar slagsida där nästan enbart privilegierade människor som jag själv föreläser.
Distansföreläsningar
- Jag kan föreläsa på distans vid behov och har en egen studio, med bra ljussättning, som jag kan sända ifrån. Möjlighet finns då även till lokal inspelning.
- Jag har på vissa konferenser även bidragit med en förinspelad föreläsning, för att sedan delta live som del i en frågestund.
Gällande inkludering och hållbarhet
Jag är alltid nyfiken på dessa frågor och kan ni berätta mer (där det är relevant) så gör det mig alltid mer intresserad av att delta.
- Är alla lokaler anpassade för enkel framkomlighet för människor med fysiska funktionsnedsättningar?
- Finns stöd för att ta till sig innehållet (högtalarsystem, ljudslinga, teckentolkning, live-transkribering)?
- Har ni tagit hänsyn till sensorisk påverkan för att minska audiovisuella intryck och/eller erbjuder en yta för att återhämta sig i stillhet? Finns samtidigt tydlig skyltning så att man enkelt hittar rätt utan att behöva hitta någon att fråga?
- Finns det en tydligt utpekad person och/eller tillgänglig kanal för att rapportera upplevda obehag om de skulle uppstå (trakasserier, fördomar, med mera)?
- Finns det en tydligt utpekad person och/eller tillgänglig kanal för att informera om att man inte vill vara med på bild- och ljudupptagning, eller att kontaktuppgifter delas? Finns samtidigt en rutin för hur man säkerställer att önskemål tillgodoses?
- Har ni säkerställt hänsyn till matallergier och doftöverkänslighet?
- Finns en strategi för att minimera klimatpåverkan?
- Har ni tagit emot rådgivning om inkludering och hållbarhet från ämnesexperter?
Övrigt
- Priset kan påverkas av antalet deltagare (var gärna tydlig med det från början) och eventuell inspelning. Om en föreläsning spelas in minskar ofta mina möjligheter till återbesök och nya kontakter. Men ibland är det tvärtom. Sammanhanget avgör i slutändan.
Material
- Foton, biografi och kontaktuppgifter som brukar efterfrågas hittar du i mitt presskit. Jag skriver gärna en beskrivning av föreläsningen när vi diskuterar upplägg och ämnesdetaljer. Jag tillhandahåller alltid bilderna från mina föredrag i PDF-format, för distribution till deltagarna efter presentationen. Vissa bilder kan komma att utelämnas av integritetsskäl.
Reaktioner från åhörare
Här är några citat från publiken (mina översättningar), publicerade på Twitter, efter att jag höll mitt första föredrag om etik och friktion inom design – Fairytale UX – på UXLx i Lissabon 2016.
Tack för den fantastiska påminnelsen om att friktion inte alltid är dåligt! #supersmoothpresentation – Uli Sigmeier
Jag hör massor av viskningar om hur fantastisk @axboms föreläsning är :) […] Den här presentationen var så bra! Se till att du kollar in bilderna. – Melissa Perri
Ditt föredrag var min favorit. Ska försöka fånga upp fler av dina nya tankar i framtiden. #fairytaleux – David Blum
Intressant..."friktion kan ge vägledning." OCH "Du vill inte fånga alla." Måste sitta vid floden och tänka nu. #uxlx@axbom – Sophia Prater
@axbom höll just det bästa föredraget idag @uxlx #fantastisk #inspiration – Fabiano Bernardo
tack för den fina föreläsningen!!! @axbom – Anna Grigoryan
Fantastiskt föredrag av @axbom – João Telo
@axbom vad uppfriskande... #uxlx – Mónica Abdurehaman
@axbom Det var verkligen inspirerande. Min hjärna har haft ett fantastiskt träningspass när jag tänker på ditt föredrag. Illustrationerna var också fantastiska. #uxlx – Adam Bruzon