Hållbar AI
Jag ser många företag som har hållbarhet på agendan, men ser få rapporter om hur de använder AI med tanke på den ökade el- och vattenförbrukning som det innebär. Mäter man det som en kostnad och betalar tillbaka det i en annan ände? Utan den kalkylen och transparensen tänker jag att det är svårt att få förtroende för budskap om hållbarhet och cirkulär ekonomi.
Kanske är det ändå enklast att bara ignorera och köra på som om den egna användningen av AI-tjänster inte spelar någon roll. Strunt samma om företagets bidrag till vatten- och elförbrukning ökar exponentiellt om man ändå precis bytt till ekologiskt kaffe och lågenergilampor i konferensrummet.
Om företaget vars tjänster man använder inte vill avslöja sin energiförbrukning är det en leverantör, eller underleverantör, man gärna anlitar? Och hur förhåller man sig i så fall till ett hållbarhetstänk? Kalkylen blir svår tänker jag. Och i så fall har nog företag inte så bra koll på den hållbarhet och cirkulära ekonomi som de gärna marknadsför.
Jag tar gärna emot tips på företag och organisationer som ändå gör en ansats att redovisa hur mycket mer energi deras verksamhet leder till i andra och tredje led, efter att alla anställda anammar AI-tjänster.
Alternativt tips på företag som uttryckligen bara säger att de kör på och hoppas någon annan löser den där obetydliga frågan om “energiförbrukning”.
Obegripligt att energiförbrukning inte redovisas
För mig personligen är alla frågetecken och flertalet rapporter kring energi- och vattenförbrukning ett stort skäl att undvika användningen av generativ AI, och då kanske särskilt verktyg för att generera bild och video. Dessa kostar inte bara oerhört i träning, tillverkning och användning utan även i till exempel lagring och bandbredd.
Så klart har företagsanvändare ansvar i detta även om man av ekonomiska skäl gärna spelar ovetande. Kanske tänds insiktens lampa när fakturorna för företagets molnlagring ökar markant. Tyvärr är insiktens lampa alltför ofta också av lågenergi-varianten just nu.
Men var är hållbarhetsrådgivarna i allt detta? Och om man lär ut AI i skolan, pratar man om de omfattande resurserna som krävs? Jag tänker att många ungdomar skulle ha ett och annat att säga om de framtida vägvalen när vi har mer transparens om teknikens klimatpåverkan.
Sju biljoner, det är 12 nollor
I samband med ett erkännande om ett ohållbart framtida behov av energi har OpenAI:s vd Sam Altman gjort utspel om att 7 biljoner dollar behövs för att säkra AIs framtid med nya och mindre energikrävande chip. Det är en sanslös summa. Och en sanslös framtid när det gäller energiförbrukning om det är den som eftersträvas.
Vilken framtid som eftersträvas tycks det dock inte vara så många som får vara med och bestämma om.
Jag läser om hur människor upprörs av någons flygresa, och hickar till när samma människor i nästa stund publicerar exempel på många av de bilder och filmer de sitter uppe på nätterna och genererar, och uppmuntrar andra att göra också. Att agera hållbart handlar idag mest om att inte göra det som riskerar ens eget rykte. De personliga relationernas accepterande attityd får styra, snarare än intresse för faktisk påverkan.
Opinionen har ännu inte, med klimatpåverkan i åtanke, bidragit till en bredare känsla av AI-skam. Kanske kommer det. Kanske när man känner att den där halvlitern vatten kan komma till bättre användning än att ställa 50 frågor till ChatGPT. I vissa fall räcker det med 20 frågor för samma åtgång enligt forskare.
“Du ersätts inte av AI, du ersätts av en annan människa som använder AI”, brukar det heta. Det är ett snyggt sätt att skrämma till användning utan eftertanke. Men låter det hållbart? ▪️
Tidigare år har den här dagens främst handlat om att släcka ner hela hushållet under en timme, men WWF uppmuntrar också på sin webb att alla hushåll på egen hand bestämmer hur man ger av sin timme, och ger tips på aktiviteter.
Om man vill släcka ner så är tidpunkten för Earth Hour i Sverige kl. 20:30 till 21:30 .
→ Rekommenderade artiklar, poddar och forskning om energi- och vattenförbrukning relaterat till AI.
Per Axbom använder begreppet 'AI' i sina texter primärt för att han bemöter andra som använder samma begrepp. Han vidhåller att begreppet AI förvirrar mycket mer än det hjälper människor att förstå, eftersom det används som samlingsnamn för teknik och tjänster med väldigt olika typer av funktioner och syften. Det har också en historisk användning inom science fiction som förvillar än mer. Såklart är det mer lönsamt om människor förstår så lite som möjligt och i stället bara börjar använda det som säljs. Så fort människor själva gynnas är de mindre benägna att vilja erkänna någon negativ påverkan för andra.
Rekommenderad orientering
Jag lägger till resurser här i cirka en vecka efter publicering.
https://www.washingtonpost.com/business/2024/03/07/ai-data-centers-power/