Dyster prognos för Google - #axplock 2011-04-12
Larry Page: Please watch this.
Under de senaste åren har Daniel Pink och Dan Ariely blivit talesmän för förnyade sätt att se på motivation och drivkraft hos människor: vi presterar bättre under autonomi och möjligheter att göra skillnad än av belöningssystem. Helt kort: den klassiska moroten och piskan fungerar inte för kreativa yrken där människor inte ser sitt arbete som något nödvändigt ont utan som något som förverkligar dem själva.
Trots att Google för mig har symboliserat ett av världens mest kreativa arbetsplatser så går nu Googles grundare och nytillträdde VD Larry Page tillbaka till inget mindre än, just det, morot och piska.
I ett nyligen läckt internmeddelande som fått uppmärksamhet vill Larry att Google ska göra betydande framsteg inom sociala medier. Och han skriver:
[quote]”Om vi blir framgångsrika, så kan era bonusar bli upp till 25 procent högre. Om inte, så kan de bli ned till 25 procent lägre än målet.”[/quote]
Google-recept för sämre resultat
Det är inte bara så att forskningen visar att morot och piska inte fungerar som motivationsfaktorer, det är dessutom så att tidiga löften om betydande ekonomiska ersättningar kan rejält försämra människors förmåga till ett bra resultat. När det kokas ner till att handla om pengar så försvagas förmågan att lösa problem.
Notera att forskningen som ligger till grund för de nya insikterna om motivation har 50 år på nacken och resultaten har reproducerats världen över.
Om det här är en signal om hur Larry Page ser på ledarskap så kan det vara så att vi går mot en ganska mörk period i Googles sagolika historia.
Ska Google trängas eller leda vägen?
Google förändrade spelreglerna för sök och kunde förändra spelreglerna för sökordsannonsering. De har sedan förändrat spelreglerna för hela mänsklighetens tillgång till data som satellitkartor, kriskommunikation och förmågan att dela kunskap i ljud och bild utan begränsningar i tid och rum.
Det är inte genom att hämta inspiration från andra initiativ som Google har förändrat vår värld, utan genom en kultur och kärnvärden som gör att deras anställda på eget initiativ vill bidra till en bättre värld. Det är autonomi.
Ta tre steg fram, inte två tillbaka
För mig är Google redan VVS-systemet i mina sociala engagemang. Det är via söket jag hittar människorna som jag vill konversera med, bloggarna jag vill följa och filmerna jag vill dela med mig av.
Det Google jag en gång beundrade hade inte försökt utmana Twitter och Facebook på deras hemmaarena, de hade identifierat den blå oceanen och skapat något helt unikt.
Observera att Larry Pages uttalande kommer mindre än ett halvår efter att Eric Schmidt, tidigare VD:n, ämnade överge bonusar till förmån för en högre fast lön och gick ut med att detta var grundat på återkoppling från personalen.
Larry har just nu 2 av 10 i Page-rank hos mig. Kan han öka den tror ni?
P.S. Börja med att läsa boken Drive av Daniel Pink. Självklart behöver kreativa människor lön, men bara för att få den saken ur världen så att de kan ägna sig åt det som är viktigt för dem: skapande. D.S.
Övrigt i axplock
- Använder du sunt förnuft? Sluta med det.
Underbar post av Thomas Lundqvist om det viktiga i att utmana sina egna fördomar. - How to Get a Real Education at College Scott Adams är, som alltid, klockren. Tänkvärt om entreprenörsskap och utbildning.
- Making usability metrics count
Mät inte för mätandets skull. Kan aldrig sägas nog ofta. - Work Smart: 5 Rules for Remembering Names
Jag har namn-afasi, det här måste jag bli bättre på. - Facebook is Great, But Does It Make Businesses Any Money?
Det är bra att vara liten på Facebook… - The d.Fund Founder Enrique Allen: Innovation Will Take A Different Breed Of Designer
Är du en T-person? - Webbdagarna 2011 – Våga misslyckas, men gör det framåt | Search Integration
#webbdagarna i en balanserad sammanfattning.