axplock med KLM 2011-04-08

Feature: How A Tweet Turned Into An In Flight Dance Party

KLM verkar onekligen ha rätt personer på rätt plats när det gäller deras Twitter-konto. I julas överraskade de människor med gåvor vid gaten – de hade helt enkelt följt sina passagerare på Twitter och kollat upp vad de gillade. Det är kärlek, och riktigt smart. Och nu den här premiär-flygningen till Miami som de efter en Twitter-diskussion flyttar fram en vecka för att tillfredställa DJ Sied Van Riel och producenten Wilco Jung, samtidigt som de sätter nytt världsrekord.

Fortfarande är det förstås ett gäng frågor som är obesvarade hos mig:

 • Om nu de här musik-killarna lyckades fylla planet med passagerare på några timmar, hur gjorde de det?
 • Och hur kunde KLM lita på att det var bindande löften om att resa med planet?
 • Och vem kontaktade Guinness rekordbok?
 • Och var är original-tweetsen?

Jag menar inte att misstänkliggöra men ibland vill sådana som jag ha lite mer källinformation – inte minst för att insikterna om vad som hände ska bli rätt.

Det är viktigt att notera, tycker jag också, att det inte är Twitter som skapar de här historierna – det är en företagskultur och ett engagemang hos de KLM-medarbetare som har både idéer och mandat att genomföra de här satsningarna från ax till limpa. Det är rätt personer vid Twitter-kontots roder. Vem styr ditt företags Twitter-konto? Kan de påverka och vilka ramar har de för att knyta an till kunderna? Twitter är ett otroligt verktyg för att komma närmare riktiga människor. Men det gäller också att vilja det.

Axplock:

foto:niallkennedy
 1. Get started without signing up
  Bra interaktionsdesign för att engagera användare innan de behöver skapa konton, men också bra tjänster som omnämns i denna artikel!
 2. Google’s Larry Page returns as CEO: 5 predictions – Yahoo! News
  Hmm, det verkar finnas många skeptiker till Larry Page’s tillträdande som VD för Google. Är han en aggressiv sociopat eller var han kanske det en gång i tiden—?
 3. Redesigning Banking with Behavioral Economics in Mind
  Hör och häpna, det är människor med mänskliga behov som använder banker. Men allvarligt: en genial design-lösning beskrivs lite i förbifarten i denna artikel. Man låter användarna visuellt spara pengar till exempelvis en dator eller Hawaii-resa utan att de behöver ett separat konto för det, bara en visualisering med hjälp av en linje och rubrik i det befintliga kontots saldo som delar upp summan i det jag sagt att jag vill avsätta varje månad samt det jag i så fall har kvar att spendera. Sparmålet ligger då också fullt synligt (som en påminnelse eller nagel i ögat) i internetbanken när jag utför alla mina övriga ärenden.
 4. Facebook stänger ner våra kunder
  Bra tips för er som råkar ut för Facebooks allsmäktiga nedstängningar…
 5. Testing a Business Model Like a Scientist
  Tänkvärd artikel och bra exempel på användning av Business Model Canvas.
 6. Creating Valuable Content: An Essential Checklist
  Jag gillar checklistor. Påminn mig att lägga ut min egen checklista för webbcopy under mallar.
 7. User Experience Treasure Map | Flickr – Photo Sharing!
  En gammal favorit som påminner om alla typer av arbeten som behöver ta i beaktande när vi jobbar med användarcentrerad utveckling.
 8. Mikael Norling bjuder på gratis ikoner för sociala medier
  Flott och frikostigt av Mikael. Även om han först glömde Facebook 😉


Kommentera