En snabb Mastodon-guide som lugnar sociala medier-nerverna

Tips och råd för att komma igång med Mastodon. Speciellt om du är van vid Twitter.

En snabb Mastodon-guide som lugnar sociala medier-nerverna

På riktigt, Mastodon kan vara lika frustrerande som det är givande. Speciellt om du du är van vid något annat (som Twitter). Tricket är alltid att minimera frustrationerna och hänge sig åt de sociala fördelarna. Och andas. Och hitta humorn i kaoset. Här är några tips på vägen.

Den här guiden finns också på engelska.

Vilken instans ska jag välja?

Mastodon är inte ett ställe, det är programvara som körs på många olika platser. Men var du än är kan du följa och svara andra människor varhelst de råkar befinna sig. En installation av Mastodon på en server kallas en instans. Alla instanser drivs  av olika organisationer eller individer. Precis som e-post faktiskt: det finns många olika organisationer som erbjuder e-posttjänster men vi kan alla mejla varandra, var vi än är.

Exempel på olika instanser: mastodon.social , social.linux.pizza , mamot.fr och fosstodon.org . Det finns bokstavligen tusentals av dem med allt från en till tiotusentals medlemmar. Och du kan gå med i vilken som helst som välkomnar dig. Vissa erbjuder omedelbara registreringar och för andra måste du begära en inbjudan.

Folk kommer säga att det inte spelar någon roll var du registrerar dig eftersom du kan kommunicera med alla ändå. Men du kanske åtminstone vill känna dig bekväm med namnet på instansen, kanske kolla om någon av dina vänner är på en specifik instans och dubbelkolla reglerna för den instans du väljer. Alla instanser kan ha sina egna regler för medlemskap – administratören bestämmer.

Saker att tänka på när man utvärderar en instans:

  • Dess medlemmar, känner du några? Utforska katalogen och kanske få insider-information från någon.
  • Hur länge har den körts? Inte alltid lätt att hitta information om. Men ibland kan man se hur länge sedan det var reglerna bestämdes.
  • Hur många medlemmar har den? Jag tänker att några hundra deltagare  indikerar att instansen är någorlunda hållbar. Jag litar också mer på de som länkas från joinmastodon.org .
  • Är reglerna rimliga? Leta efter ledtrådar till allt som kan komma i konflikt med dina egna värderingar. Hitta reglerna på About-sidan för en instans.
  • Vet du vilka administratörerna är? Allt du kan hitta om instansens grundare kan också vara till hjälp i ditt beslut.
  • Mer och mer så rekommenderar jag att man väljer en mindre instans snarare än en av det stora. Det blir mindre brus och ett trevligare sätt att komma igång. Man kan alltid flytta sitt konto till en annan instans senare, en del personer byter regelbundet instans.

Proffstips: om du vill ha ett specifikt kontonamn (delen före domännamnet) kan du alltid välja en instans där det kontonamnet är tillgängligt.

Snabb sammanfattning för att komma igång

  1. Min övergripande rekommendation är att välja en instans som inte är alltför stor (upp till ett par tusen deltagare men gärna mindre). Det låter dig ha mer koll på vem du delar platsen med, ger insyn i moderatorernas arbete och du kan lättare påverka viktiga beslut. Ett tillvägagångssätt är att bläddra och välja en instans på joinmastodon.org . När joinmastodon skriver community är det samma sak som en instans . I Sverige kanske du vill prova mastodon.nu eller suedi.club till exempel. (OBS: flera instanser har valt att "koppla loss" från mastodon.se med anledning av moderator-beslut)
  2. Alternativt kan du starta din egen instans som jag gjorde först . Det betyder att du kontrollerar domännamnet och alla regler. Oerhört tryggt. Och du behöver inte vara särskilt teknisk. Jag betalade för att någon annan hanterar installation och uppgraderingar på masto.host för $6 dollar i månaden. Om ni är en grupp vänner kan ni skapa er egen instans tillsammans till en mycket låg kostnad!

    Idag har jag en egen server med en privat installation av Mastodon.
  3. Oroa dig inte: Du kan flytta ditt konto till en annan instans senare utan att förlora dina följare. Förutsatt att ditt konto fortfarande finns kvar, naturligtvis. När man flyttar mellan instanser behåller följer dock inte de tidigare inläggen med. De ligger kvar på det gamla kontot så länge det inte stängs eller raderas.

Skapa din profilsida

Välj en bild/avatar, beskriv dig själv och vad du oftast pratar om med några meningar, lägg in en länk och tänk inte för mycket. Fastna inte här, du kommer förmodligen att ändra din profilsida flera gånger under de första veckorna ändå. Du får gärna titta på min för inspiration.

Tips: Om du vill anmäla dig till kataloger som fediverse.info kan du vilja lägga in nyckelord (hashtags) för de ämnen du skriver mest om.

Börja följa

Att följa människor kan kännas lite motigt i början om man inte känner så många. Men tveka inte. På Mastodon är det väldigt accepterat att avfölja inom kort om man inte är bekväm med någons inlägg. Om du är aktiv på andra sociala medier kanske du frågar runt och ser om dina nuvarande vänner eller idoler har några Mastodon-konton.

Mastodons användarnamn består av kontonamnet du väljer följt av domännamnet för den instans ditt konto är på: till exempel @kontonamn@mastodon.social .

Mitt användarnamn är @axbom@social.xbm.se eftersom jag valde en subdomän av en egen domän för min Mastodon-instans.

Så det kan finnas en användare @mickeymouse@mastodon.party som inte är samma person som @mickeymouse@mastodon.club. Men de kan hitta, följa och prata med varandra eftersom domännamnen finns där i deras användarnamn.

När man talar om Twitter-användare använder Mastodon-användare samma nomenklatur även om Twitter inte är en del av systemet som gör det möjligt att följa mellan olika webbplatser. Mitt konto skulle kallas @axbom@twitter.com. Så du ser hur syntaxen fortfarande är vettig.

När du använder sökrutan (efter att ha skapat och loggat in på ditt Mastodon-konto) kan du skriva in ett fullständigt användarnamn i sökrutan och enkelt hitta den du letar efter. Förutsatt att du känner till deras användarnamn. Du kan också utforska användarkataloger och hitta personer som verkar intressanta för dig.

Snabb väg till att börja följa andra

  1. Hitta en person som är värd att följa. Det här kan ibland kännas som det mest tidskrävande, men du kanske redan är där. Du kan också kolla in den här listan som heter 'Trunk', med en katalog över människor sorterade i ämnesområden. Massor av personer att kolla in och se om de tilltalar dig. En till katalog under uppbyggnad är den hos fediverse.info.
  2. Titta på personerna som den personen följer och följs av. Du kommer säkert att hitta fler intressanta människor. OBS! Det är inte alltid helt uppenbart hur du ser följare på en person! Det säkraste sättet är att besöka deras webb-profil, som har adressen: instans.domän/users/kontonamn där kan du klicka på Followers och Following. Som exempel är min webbprofil alltså social.xbm.se/users/axbom. Även social.xbm.se/@axbom fungerar. Notera skillanden med @-tecknet. Notera också att när du besöker profiler den här vägen kan det se ut som att du inte följer personen även om du gör det. Helt enkelt för att webbsidan inte känner igen dig när du kommer från en annan instans.
  3. Att följa personer på andra instanser gör du enklast genom att skriva in deras användarnamn i sökrutan på din egen instans. Även webbadressen till deras profil går bra att skriva in. I sökresultatet kan du sedan direkt klicka för att följa.
  4. Fortsätt tills du följer minst cirka 7 personer. Det räcker för att du ska komma igång. Dessa personer kommer då sannolikt också att boosta andra människor (känd som en retweet på Twitter) och så kommer du att se toots från fler människor. Se, du vet hur det här fungerar.

Snabbt ordförråd

Det var kanske många nya ord. Här är några förtydliganden:

  • Mastodon = Ett ord för familjen med utdöda elefantliknande djur (till exempel mammut). På svenska: Mastodont.
  • Toot = ett inlägg (motsvarande tweet) för du vet: ljudet av en elefant 🐘
  • Boost = en retweet/vidaredelning (heter också "reblog" på vissa ställen)

Notera: enda sättet att sprida en 'toot' du gillar till andra är via en boost. En "like" ökar inte synligheten, utan är mer personlig än på många andra plattformar. Gilla gärna för att visa uppskattning, indikera medhåll eller bara spara i dina favoriter. Men boosta när du vill att andra ska se. Det finns ingen algoritm som prioriterar visst innehåll framför annat.

Skriv din första toot

Toots kan vara upp till 500 tecken långa (eller så bestämmer administratören något annat). Svar kan också vara lika långa. Men överdriv inte dina inlägg i onödan.

Din första toot kan självklart vara vad som helst men det är alltid trevligt med en introduktion. Och om du väljer att presentera dig själv så använd gärna hashtaggen #introduktion, eller #introduction om du skriver på engelska.

🏕️
Om du publicerar bilder, var inkluderande och lägg alltid in textbeskrivningar (ALT-text). Jag rekommenderar den här guiden av Daniel Göransson för hur man ska tänka när man beskriver bilder: Alt-texts: The Ultimate Guide.

Bra att veta om toots

  • Toots kan innehålla enkäter, bilder, videor och ljudfiler. Upp till fyra bilder per toot.
  • Du kan välja en innehållsvarning (content warning) vid behov när du skickar en toot. Orden i din innehållsvarning skriver du själv. Läsaren måste då trycka på en knapp/text för att se innehållet i din toot.

Du kan ändra inläggets synlighet för varje toot. Alternativen är:

  • Public/Offentlig: standard, vem som helst kan se din toot och den är listad i andras tidslinjer
  • Unlisted/Olistad: Synlig för alla men inte i offentliga tidslinjer (i princip måste man besöka din profil)
  • Followers-Only/Endast för följare: Visas endast för personer som följer dig
  • Direct/Direkt: Synlig endast för de personer som nämns i din toot. Alltså ett sätt att skriva direktmeddelanden direkt som en toot.

Bra att veta om konversationer

  • Om du vill nämna någon på en annan instans, glöm inte att skriva deras fullständiga användarnamn, som inkluderar domännamnet. Om du följer dem kommer du få förslag när du börjar skriva.
  • Svar på Mastodon är inte trådade i nivåer, men man kan se alla svar kronologiskt.
  • Du kan tysta ("mute:a"), blockera och rapportera enskilda konton.
  • Du kan också blockera hela instanser!

Synkronisera toots och tweets

Om du inte är helt redo att överge Twitter för Mastodon (förståeligt), är ett sätt att hålla dem båda synkroniserade genom en tjänst för synkronisering. Det finns flera, men den jag skulle rekommendera är moa.party .

Obs: Om din toot är längre än vad som får plats på Twitter, kommer det att finnas en länk tillbaka till din toot från Twitter-inlägget.

Jag provade det här men det kändes inte rätt för mig. Jag föredrar oftast när inlägg inte automatiseras. I viss mån missbrukas det här också och många besöker aldrig Mastodon för att hantera reaktioner på deras automatiserade inlägg.

Ladda ner apparna

Det finns officiella appar för iOS och Android (jag använder inte dem, se längre ner). När du först startar upp appen och blir ombedd att logga in kanske din instans inte finns med i kortlistan (min fanns så klart inte). Skriv i så fall in hela domännamnet för instansen så kommer det att hittas. Logga sedan in.

OBS! Smartast är alltså att inte börja med att skapa konto i appen. Apparna är enklast att komma igång med när du redan har ett konto på någon instans som du alltså valt sedan innan.

De officiella apparna är relativt nya. En sak som stör mig lite är hur ofta ett klick leder till att webbläsaren öppnas, trots att jag fortfarande interagerar på Mastodon. Har också hört att många med svenska OS råkar ut för att gränssnittet dyker upp på finska! Hoppas på några förbättringar där. Men du kanske också vill kolla in de otaliga apparna från tredje part .

Oftast rekommenderade appar:

Efter ett halvår på Mastodon använder jag själv bara webbgränssnittet. Jag har sparat webbsidan som en genväg på telefonen. Det tar också bort alla möjligheter till notiser på telefonen, vilket passar mig bra.

Snygga saker med Mastodon

  • Du kan följa andra typer av tjänster också, som då också använder något som kallas ActivityPub- protokollet. Så Instagram-klonen PixelFed och YouTube-alternativet PeerTube är exempel på tjänster du kan använda och integrera med din Mastodon-närvaro. De fungerar som Mastodon, så de är inte enskilda webbplatser, de är också mjukvara som används på många olika platser, eller du vet: instanser.
  • Allt presenteras i kronologisk ordning. Det finns inga algoritmer som försöker förutse vad du gillar för att hålla dig kvar på plattformen och bli uppretad. Det är otroligt skönt.

Strategier

Luta dig tillbaka och koppla av. Du behöver inte tänka på att skriva och svara för mycket. Det är skönt att ta sig tid att upptäcka och lära sig något nytt och det finns ingen anledning att ha för bråttom. Jag personligen gillar hur lugnande det är jämfört med Twitter. Därmed inte sagt att det kommer att förbli så förstås. Mycket kan bero på vilken instans du väljer förstås. Ju större instans desto mer brus.

Hur som helst, ville också passa på att rekommendera att ta en stund till att exportera och spara all din data på Twitter också. Du vet aldrig när du kan komma att behöva det.

Att vara medveten

Det går ett rykte om att administratörer kan läsa dina direktmeddelanden. Detta är i huvudsak sant. Rent krasst, om någon är värd för sin egen instans kan de alltid läsa i sin egen databas. Men Mastodon generellt fungerar så att administratörer bara kan läsa om någon anmäler innehåll till dem. Hur som helst, detta är en bra påminnelse om att aldrig använda direktmeddelanden för känslig information, på något socialt mediesystem. Och ja, oärliga människor kan också starta Mastodon-instanser. Medvetenhet är bra för att göra medvetna val.

Uppdaterat inlägg

Min avsikt är att uppdatera det här inlägget lite under den kommande månaden för att ta itu med mer specifika frågor och problem som kan behöva en användbar förklaring. Men jag vill också hålla sidan relativt kort. Det blir en balansgång. Men hör av dig om det är något du vill att jag ska förtydliga.

Den här sidan finns också på engelska.

Rekommenderad läsning

Fler saker jag skrivit om Mastodon och Indieweb

10 quick Mastodon tips
There has recently been a huge rush of people trying out Mastodon. This is also noticeable in the number of people reading my earlier Mastodon Guide. I wanted to take this opportunity to provide a brief list of usage tips that I wish I had at hand when first setting
Why I left algorithm-based social media and what happened next
This is a blog adaptation of a recent 15-minute talk I was asked to do at an Ambition Empower event. Having noticed that I am no longer on Facebook, Instagram, Twitter or LinkedIn people are naturally curious as to my reasoning and how this works for a small business owner.
Indieweb and self-hosting my own space
As I’m moving all my online assets to a VPS (Virtual Private Server) I wanted to share my current setup. I also want to emphasise that I’ve been able to set this all up with decent technical knowledge and an understanding of how the internet works, but far from adept

Länkar

Mastodon
Mastodon is an open source decentralized social network - by the people for the people. Join the federation and take back control of your social media!
  • Guide under uppbygnad och med en växande katalog över personer inom olika ämnesområden: https://fediverse.info
Trunk for the Fediverse
Pinafore · Home
An alternative web client for Mastodon, focused on speed and simplicity.
Fediverse Guide – An accessible guide to federated, decentralized services
Changeling’s Guide to Mastodon for screen Reader Users
What is This? This is a page where you can find links to all of the currently published chapters of Changeling’s Guide to mastodon for Screen Reader Users. I was considering publishing…
Pixelfed
Federated Image Sharing
Join Bookwyrm
BookWyrm is a decentralized social network for tracking your reading, talking about books, writing reviews, and discovering what to read next.
JoinPeerTube
PeerTube is a decentralized video hosting network, based on free/libre software. Join the federation and take back control of your videos!
Funkwhale - Your free and decentralized audio platform
A social platform to enjoy and share music

Kommentarer

Oscar Brant – 12 april

Jag har alltid gillat forum dvs man är fri att kalla sig vad man vill och får tycka vad man vill och nån dumskalle till troll som försöker sabba debatten. Värre än så var det aldrig förr. Med SK sociala nätverk som i mitt tycke är platser förväldigt asociala individer. Det är möjligt att jag går med för att söka efter människor med kunskaper, slippa stollarna på FB, Twitter etc.

Kommentera