Kartlägg hjärnans tankemönster med iMindMap
Jag är en hängiven förespråkare för visualisering av information i syfte att få mer människor engagerade, öka förståelse och skapa konsensus. Innan jag började med sketchnotes var jag en desto flitigare användare av mindmapping som verktyg, och framför allt en applikation som gjorde livet lättare: iMindMap.
Tony Buzan har varit med och tagit fram mycket av metodiken för att skapa effektiva mindmaps, och har bland annat varit värd för utbildningsserien “Use you head” på BBC. De senare åren har han investerat i sitt företag ThinkBuzan, ett företag som tagit fram digitala applikationer för att rita mindmaps.
Men varför ska man lägga hundralappar på ett mindmapping-program när det finns flera på marknades som är gratis? Jo, en viktig del av mindmaps är hur deras form stimulerar hjärnan, att länkarna mellan idéer är organiska, färgrika och faktiskt till slut ger intryck av en sammankopplad hjärna. De flesta gratisverktyg är relativt fyrkantiga i sin tillämpning medan iMindMap simulerar de handritade grenarna som väcker nyfikenhet och stimulerar fattningsförmågan.
Kom igång med visualisering
Året innan jag skapade sketchnotes för alla talare på konferensen UXLx så gjorde jag motsvarande med mindmaps. Jag är övertygad om att mindmaps är en bra ingång till att ta sina anteckningar till en ny nivå. Intresset som mina mindsmaps har skapat genom åren, och därmed också bidragit till i form av förståelse och välmående (ja, faktiskt!), är onekligen något långt utöver vad traditionella anteckningar ens kan närma sig.
Om du vill ta steget mot att kommunicera mer visuellt så rekommenderar jag varmt iMindMap, som finns både som mjukvara för PC eller Mac, samt även för iPad – vilket är den plattform jag personligen föredrar tillsammans med en stylus från Bamboo. Du kan numera faktiskt testa gratis (alla versioner) men behöver betala för att komma åt funktionalitet för export, bilder, webbredigering med mera.
Jag har själv framgångsrikt använt mindmaps skapade i iMindMap i flera år för:
- mötesanteckningar
- anteckningar från föreläsningar
- agendaplanering
- strategi-workshops
- och ibland helt enkelt veckans att-göra lista
Här kan du se några exempel på mindmaps jag skapat och i filmen nedan ger Tony Buzan själv råd för hur du kan komma igång. Och om du själv använder mindmapping till vardags, dela gärna med dig av dina egna tips och berätta hur det funkar.