axbom i Almedalen. del 1.
Det är lördag den 27 juni och jag tar en paus ovanför Visby innan mina aktiviteter sätter igång. Jag ville ta en stund för att samla mina tankar om de stundande intensiva dagarna. Det här är tredje gången besöker Almedalen, och jag vill gärna dela med mig av hur jag tänker när det gäller att ta tillvara på dagarna.
Almedalen kan tömma dig på krafter. Du är här för att hämta inspiration men kan också bli fullständigt slutkörd på kort tid. Det bästa sättet att bli slutkörd på är att kasta dig in med full kraft utan tänka efter före.
Så fundera över varför du är här, alltså för din egen skull. Det finns möjligheter att lära sig massor inom en rad olika områden. Du kan bli bättre på ditt jobb, hitta exempel och historier som ger stöd för sådant du redan arbetar med, komma på nya områden att inbegripa i din verksamhet och du kanske kan få aha-upplevelser som får dig att helt sadla om.
Genom att ta till dig insiker från hjärnforskning så kan du maximera dina eureka-upplevelser, och även om de inte händer på plats – de bästa idéerna tar ditt att växa – så kan du bära med dig små frön eller groddar som ger dig förutsättningar för att få största möjliga nytta av det du upplever på plats.
En av Almedalens oerhörda styrkor är dess utbud av diversifierade ämnen. Det är en styrka inte för att du då säkert kan hitta seminarium inom det du är mest intresserad av, utan för att du faktiskt även bör gå på seminarier som hanterar vitt skilda ämnen. Gärna sådant som du i förväg vet väldigt lite om.
Det finns flera fördelar med det. Inte minst överraskningseffekten. Genom att överraska din hjärna förändrar du din emotionella intensitet, som ofta är linjär när du tar till dig av sådant som du redan vet mycket om. Genom att ge din in på områden där din hjärna inte vet vad du kan förvänta dig motverkar du hypostress, som alltså är bristen på stimulans och påverkar din förmåga att prestera.
Hypostress är alltså grogrunden för att bli uttråkad i det man gör, och det som är tråkigt vill vi ju minimera.
Men kanske den främsta anledningen, som jag vill nämna är att du då ger din hjärna chans att vila. Gång på gång visar forskning att för att lösa problem måste du ta ett steg bort från dem. Genom att tänka för mycket på problem blockerar du lösningar från att uppenbara sig, ett fenomen som kallas kognitiv inhibition.
Lyssna gärna diskussionerna kring dina favoritämnen, men för att få ut det mesta av dem bör du också lämna dem och få intryck av annat, när nu chansen finns! Som exempel: jag ska gå på seminarium om
- Podcasting. Roman Mars som driver podden 99% invisible är på plats tack vare Sveriges radio och pratar om podden som medium.
- Psykologi, med fokus på psykiska sjukdomar.
- Afrikabevakning, ett seminarium om den bild medierna skapar av Afrika.
- Näthatet.
- E-hälsa.
- Digital tillgänglighet för människor med funktionsvariationer.
Nu råkar jag har väldigt många olika intresseområden, men det är just därför jag vet med mig att ivrigt rekommendera det här sättet att agera på:
Fokusera inte bara på ett ämne. Ta intryck av många olika ämnesområden och låt sedan hjärna arbeta i bakgrunden åt dig. Jag lovar, hjärnan – som faktiskt kan vara aktiv medan du vilar – kommer själv bidra med kopplingar och associationer som kommer överraska och förvåna dig.
Och till sist bör du förstås agera på detta sätt eftersom innovation är sprungen ur en förmåga att kombinera idéer eller artefakt som tidigare inte kombinerats.
Almedalen ger oss också en perfekt plattform för innovation genom att den stora majoriteten reser en bra bit för att komma hit. Resandet i sig tar oss ur våra rutiner och de intryck som i vår vardag ligger till grund för vårt tänkande. När vi blir desorienterade, så blir vi mer mottagliga för nya intryck och nya perspektiv. Ta vara på det.
Glöm inte att andas, låt hjärnan vila mellan varven, drick mycket vatten och njut av atmosfären. Lägg mobilen åt sidan och le mycket. Bra saker kommer att hända.
Nu kör vi!
Bonuslänk: en mall (PDF) för att planera dina dagar.