Jag bygger en prototyp just nu, och även om jag ogillar lorem ipsum och dummy-innehåll, så kan det finnas behov av att fylla ut med bilder innan det finns tillgång till slutgiltiga bilder. På engelska kallas det för placeholder images, alltså platshållarbilder.

Här är några av de bästa tjänsterna för att fylla ut bildplatserna. De funkar på liknande sätt allihop, du anropar helt enkelt en bild genom att bara ange bild-dimensionerna i webbadressen. Snabbt, enkelt, och ofta roligt.

1. Placekitten

Japp, fyll ut ytan med en kattunge. Allt du behöver göra är att ange följande rad.

<img src=”http://placekitten.com/g/310/200″>

Då får du som synes en kattbild. Du kan inte styra vilken, men det är ju lite av charmen.

2. Placehold.it

Den här tjänsten ger ju inga gosiga djur, men däremot talar den om dimensionerna på bilden, vilket kan vara lämpligt som underlag för grafiker och utvecklare. Det kan ju iofs bli förvirrande om du har en responsiv sajt, eller upplysande – beroende på hur du väljer att se det. Så här skriver du i alla fall.:

<img src=”http://placehold.it/310×200″>

3. lorempixel

Temabilder i valfritt format. Du anger dimensioner som i de andra tjänsterna men du kan också komplettera med ett ämne, för att få rätt genre av utfyllnadsbild, med text som ”vattenmärke”, och ange om du vill ha grå bild. Galet smart tjänst.

Här är en variant för att få en grå bild i ämnet people som det står axbom på. Läs om alla inställningar hos Lorempixel.

<img src=”http://lorempixel.com/g/310/200/people/axbom”>

Bonustjänst:

Jag behövde också diagram till min prototyp, och för det använder jag Image Charts från Google (denna tjänst upphör dock 20 april, 2015).

Relaterat

Tänka vänta fasta 1995 var jag med och återupplivade Humanistiska föreningens tidskrift Känguru på Stockholms universitet. Min roll var som layout-ansvarig men det händ...
Trafikplanerare älskar din smartphone Jag är besatt av fenomenet lifelogging, det vill säga våra möjligheter att mäta, logga och dokumentera våra egna aktiviteter dag-för-dag, ibland minut...
Steve Jobs och empati Jag befinner mig lite mer än halvvägs genom biografin om Steve Jobs av Walter Isaacson. Jag konsumerar den som ljudbok, uppläst av Dylan Barker. Många...

5 svar till “3 grymma tjänster för platshållarbilder”

 1. Hej,
  Läste detta inlägg direkt när det publicerades och tyckte det var konstigt att ingen gjort någon tjänst för att samla ”alla” eller i alla fall de bästa tjänsterna.
  Så jag kodade ihop följande sida:
  http://placeholderimages.com

  Tacksam för all feedback som du och dina besökare kan tänkas ha!

  Mvh David