Idag den 18 november 2008 håller jag en presentation om webbtrender på konferensen Morgondagens webbplatser. Som presentationsmaterial har jag skapat en mindmap som du kan se och ladda ner här:

Morgondagens webbtrender - mindmap

Morgondagens webbtrender (PDF, 562 KB)

Jag försöker fånga helheten i allt som pågår på webben vad gäller teknik, klienter, användarupplevelser, design och hur verksamheten måste förhålla sig till utvecklingen. Den var kul att rita upp, hoppas den kan ge dig lite inspiration!

Observera att du måste välja att krympa till papperets storlek om du skriver ut PDF-dokumentet på A4-papper.

8 svar till “En mindmap om morgondagens webbtrender”

 1. Det dök upp en trendpekare på Jaiku. Inlägget löd så här:

  Sökes: Ett stycke Spotify-invite. Känns smidigare att låta syrran köra Spotify än att lära henne massa onödiga piratigheter.

  och en av kommentarerna löd så här:

  Det här var fint! Låt oss hoppas att framtiden ser ut så, att de som vill lära sig att lyssna på musik via sin dator kommer kunna göra det lagligt. Jag kommer följa @aroods exempel i fortsättningen.

  Webben har talat. Låt oss återkomma till ämnet om ett år 🙂

 2. Men den viktigaste frågan är inte ställd. Hur har du gjort mindmappen, den är visuellt tilltalande på ett sätt som jag haft svårt att få till?

  //Tomas

 3. Jo, jag har använt diverse mindmap-program men det här slår de andra med hästlängder därför att:

  • Den väljer starka, olika färger automagiskt, vilket stimulerar minnet
  • Den ser handritad ut, vilket stimulerar fantasin
  • Den eftersträvar att grafiskt visualisera en bild av dina tankar (och bildligt lite som ett organiskt fenomen med nervtrådar/känselspröt i all riktningar)

  Det blir roligt och lätt att skapa nya associationer när användarupplevelsen närmar sig det handritade mänskliga. Andra rigida, färglösa datorbaserade verktyg för mindmaps kommer inte i närheten.

  Rådgivare till programmet är Tony Buzan, som är en idékonstnären bakom konceptet mindmap; eller i vart fall en av dem. Kolla in videon där Tony Buzan ger en intro till programmet.

  Men vad heter programmet då? Jo iMindMap. Jag köpte Pro-versionen för 125 dollar.

  Har du dessutom en Bamboo (skrivplatta) så är känslan grym.

 4. ”Spotify – Slutet på piratkopiering”? Djärvt antagande. Jag kan dock inte hålla med. Tror tjänster som spotify som bäst kommer fungera som komplement till piratkopiering, inte som ersättningar. Iaf på kortsikt, på lång sikt kan nästan vad som helst hända.

 5. Man måste vara djärv i spådomar 😉

  Tanke: Har man mer tid än pengar så piratkopierar man, har man mer pengar än tid så köper man. Ju närmare noll kronor vi kommer för att lyssna på all världens musik eller titta på film – desto fler köper. Spotify ger musikindustrin den affärsmodell, eller killer app, som de själva inte lyckats åstadkomma.

  Spotifys största brist är väl idag att inte all musik finns, och att vi trånar efter mobilversionen…

 6. Ja jag noterade i efterhand att jag inte haft med sökmotoroptimering, men jag har faktiskt svårt – inser jag – att förhålla mig till sökmotoroptimering som en generell webbtrend. Snarare är det kanske en marknadsföringstrend… samtidigt som jag förstås ser det som att om man gör allt det andra rätt så löser sig sökmotoroptimeringen 😉