Jag var åtta år när jag började programmera på en Sinclair ZX81, för 30 år sedan. I dag är det en större utmaning att få barn intresserade av programmering från grunden; så mycket är färdigt, så mycket är serverat. Samtidigt är många överens om att programmeringskunskaper är något av det viktigaste vi kan ge våra barn för att rusta dem för framtiden.

I dag har Stiftelsen för internetinfrastruktur haft sitt första barnhack, en programmeringskurs för barn. Jag ser fram emot att höra mer om det. Kursen utgår från ett populärt visuellt programmeringsspråk som heter Scratch och som utvecklades på MIT år 2006.

I dag fick jag också tips om en ny iPad-app, Hopscotch, som kom ut i App Store i beta-version i fredags. Appen bygger på Scratch och gör det alltså möjligt att bygga egna spel och program med hjälp av ett dra-och-släpp gränssnitt. Hopscotch har gjort Scratch pekskärmsvänligt, och lite mer visuellt angenämt.

hopscotch-app-ipad-scratch

På ett lekfullt sätt, med tilltalande design, lär man sig variabler, if/then-satser och förgreningslogik. Det lekfulla innebär på intet sätt dock att det finns några typiska begränsningar, utan ambitionen är för Hopscotch att bli en fullblodig programmeringsmiljö som ska kunna utföra rutiner som vilket annat programmeringsspråk som helst.

I en värld där vi allt mer lever med våra digitala plattor tror jag att denna beta-release av Hopscotch är en glimt av framtidens sätt att programmera.

» Ladda ner Hopscotch

» Läs: Hopscotch for iPad makes Coding Kid-Friendly

» Läs: Hopscotch-bloggen

Relaterat

Tänka vänta fasta 1995 var jag med och återupplivade Humanistiska föreningens tidskrift Känguru på Stockholms universitet. Min roll var som layout-ansvarig men det händ...
Fuglesang talar direkt till dig, inte till media Natten mot onsdagen den 26 augusti 2009, strax efter midnatt svensk tid, skriver Christer Fuglesang så här på Twitter: På morgonen den 26 a...
Tjäna pengar på Twitter Funderar du också på hur du ska använda Twitter på företaget? Är det bara en tidstjuv eller kan det generera nytta, rentav pengar, för ditt företag? O...

4 svar till “Hopscotch – Lär dig programmera med iPad-app”

  1. Enligt hemsidan finns det varken variabler eller riktiga if-then i nuvarande version, men de hoppas kunna göra språket turing complete till slut.

    Coolt hur som helst, få ta och låna en iPad och prova…

  2. Tack som sjutton för tipset. Tjatar hela tiden på min syster att syskonbarnen måste lära sig programmera och att de ska göra det så snart som möjligt. Det är verkligen framtidens internationella språk.