Använd burner mail för att skydda din vanliga e-post

Använd burner mail för att skydda din vanliga e-post

För att hålla sig undan upptäckt använder sig både hjältar och bovar i filmvärlden sig ofta av en så kallad burner phone. I all sin enkelhet är det en billig, förbetald mobil som inte är kopplad till dig som person. Du kan välja att använda den endast ett fåtal gånger för att sedan göra dig av med den när den har tjänat sitt syfte. Det blir nu också allt vanligare för vem som helst att använda sig av burner mail, eller disposable e-mail. Det kan till exempel vara en e-postadress du använder dig av endast ett fåtal gånger för att sedan skrota.

E-post är ett fantastiskt verktyg för kommunikation, men kan också bidra till stress på grund av mängden skräppost som letar sig in i inkorgen. Många företag och organisationer har oerhört låg respekt för privat e-post. De skickar ofta och gärna reklam, erbjudanden och kundundersökningar som tar plats och som du inte vill ha, under förevändning att det är en nödvändig del av relationen du har till dem. Mängden oönskad försäljning via e-post ökar också.

Att dela med sig av sin e-postadress kan även innebära att din privata information delas med andra aktörer, och att det går att dra vidare slutsatser om dig när din e-postadress finns registrerad på många olika ställen som utbyter information med varandra.

Ett viktigt steg i att ta tillbaka kontrollen över din mejl är att sluta ge ifrån dig din vanliga e-postadress i alla situationer. Du använder då istället en alternativ e-postadress i specifika sammanhang.

Det finns tre huvudsakliga sätt att använda burner mail

Det går att tänka lite olika när man funderar över en e-postadress som endast ska användas i vissa situationer.

  1. Temporär adress. En e-postadress som du skapar för att bara användas en eller ett par gånger, när du till exempel ska ladda ner något från nätet eller handla bara en gång i en online-butik. Exempel på tjänst: maildrop.cc10 minute mail | temp-mail | guerillamail. OBS! Notera att dessa inkorgar ofta ligger helt öppna att läsa på nätet och inte är något du ska använda för att ta emot känslig information.
  2. Alias-adress. En e-postadress som du skapar så att du har en unik mejl för varje tjänst du använder, men som sedan vidarebefordras till din vanliga e-postadress så att du får allt samlat. Fördelen är att du direkt ser när en särskild  epostadress används för skräppost och du kan stänga av den adressen utan att det påverkar din vanliga mejl. Exempel på tjänster: Firefox Relay | burnermail.io | AnonAddy | altmails | simplelogin.io | DuckDuckGo Email Protection | Dölj min e-postadress (Apple).
  3. Alternativ adress. En helt separat e-postadress som du använder för särskilda tjänster, till exempel nyhetsbrev eller sociala medier, men som inte alls skickas vidare till din primära e-post. Du kan förstås ha flera av dessa. Jag har tidigare skrivit om att prenumerera på nyhetsbrev på det här sättet. Det här är alltså steget längre än att skapa regler för att sortera i mappar. Syftet är att helt hålla en viss typ av mejl och aktörer borta från dina personliga mejl.

Det finns många skäl till att vilja använda sig av burner mail

Det huvudsakliga skälet är förstås ofta att hålla din egen inkorg så fri från oönskade mejl som möjligt. Här är exempel på anledningar att överväga användning av burner mail:

  1. Du vill skapa ett konto på en webbplats men är orolig för att din e-postadress ska delas med företag som skickar reklam.
  2. Du måste ge din e-postadress till företag som kanske är kända för att hantera personlig information på tveksamma sätt.
  3. Du handlar på en e-handel där du inte vill fortsätta få mejl med erbjudanden.
  4. Du vill få en inblick i vem det är som läcker din e-postadress till andra.
  5. Du vill säkerställa att din e-postadress inte används för att bygga en bredare annonsprofil över dig, i ett samarbete mellan flera olika aktörer.
  6. Du ska publicera en e-postadress på nätet där illasinnade aktörer lätt kan hitta den.
  7. Du vill prenumerera på vissa nyhetsbrev men vill inte störas av dessa i din vanliga inkorg.
  8. Du vill göra det svårare för någon att gissa din inloggning till en tjänst, givet att de kanske redan känner till din personliga e-postadress.
  9. Du fyller i en enkät och vill ha svaren skickade till dig men vill sedan inte ha vidare kontakt med företaget.

Några ord om säkerhet

E-post är oftast inte att betrakta som en säker kommunikationsform. Undvik att dela alltför personlig eller känslig information via e-post. När det gäller flera av tjänsterna som jag nämner här – framför allt de som inte kräver inloggning – så skapar de ganska unika adresser som därför kan kännas säkra att använda för att det känns osannolikt att någon skulle kunna gissa dem. Men bara för att det känns osannolikt betyder inte att det inte händer.

När du väljer en tjänst, läs gärna på om deras egna rekommendationer. Tjänsterna har skapats av säkerhetsmedvetna personer och de har ofta goda råd och varningar  att komma med.

Om Apple, iCloud och Dölj min e-postadress

För den som använder iCloud på någon Apple-produkt finns möjligheten att skapa unika e-postadresser för varje tjänst man använder. Man får då ofta frågan direkt på iPhone eller Mac om man vill använda tjänsten Dölj min e-postadress.

Jag nämner detta för att visa hur vanligt det börjar bli med det här sättet att skydda sin information, och det kan vara ett smidigt sätt att komma igång med burner mail för den som befinner sig i Apples ekosystem. Men jag vill också påpeka att denna form av låsning till en leverantör som Apple bidrar till att det kan kännas svårare att lämna Apple om man skulle vilja det i framtiden. Det är oftare mer klokt att lägga sin ägg i flera korgar.

Tips på vägen

  1. Var rädd om din e-postadress och dela den inte i onödan med tjänster och personer som du inte litar på till 100%.
  2. Låt det bli en vana att använda kortlivade e-postadresser i de fall du själv vill att relationen också ska vara just kortlivad.
  3. Använd unika adresser som skickar vidare till din personliga e-postadress kanske framför allt när du har att göra med kommersiella aktörer som har allt att vinna på att försöka tjäna pengar på din e-postadress på olika sätt.
  4. Hitta en tjänst och en rutin som funkar för dig. Experimentera och lär dig i lugn och ro. Det kan kännas krångligt i början men fundera igenom om det ändå inte är värt det.
  5. Rent generellt, var inte rädd för att avbeställa, radera och blockera e-post som du inte vill ha. Det finns inget som säger att alla måste få skicka mejl till dig.

Din inkorg kan troligen bli en mer harmonisk plats än den är idag. Det finns en hel del tid – och frustration – att spara för dig som är mer omsorgsfull med vem du släpper in.

🔍
Tips: Om du ska söka efter fler tjänster på nätet kan du använda dessa fraser: "burner mail", "disposable mail", "temporary e-mail" och "anonymous email alias forwarding".