Min kärlek till Twitter
För snart ett år sedan blev jag intervjuad om hur jag använder Twitter i mitt arbete. Tyvärr verkar texten aldrig ha kommit online så jag återger den här. Jag tror inte Twitter används på samma sätt av två människor, och det finns inget rätt sätt. En av de saker jag älskar är just Twitters flexibilitet i kombination med dess öppenhet. Kanske kan jag inspirera någon till att förändra sin relation till denna pulserande kommunikations- och informationsvarelse.
1. När och varför började du Twittra?
Jag började Twittra redan i januari 2007, alltså mer än 5 år sedan. Men då var vi inte många användare i Sverige och jag var inte en högfrekvent Twittrare i början heller. Man drivs mot de kanaler där man får återkoppling. Länge var den finska tjänsten Jaiku mer populär men Googles uppköp strypte den tjänsten. På gott och ont. Jag gillar Twitters globalitet.
2. Vad twittrar du om?
Jag försöker dela med mig av aktuella nyheter och trendspaningar inom min bransch: användarcentrerad design och webbutveckling. När jag hittar produktivitetstips och intressanta appar så går det också direkt ut i Twitter-etern.
3. Vad är Twitter för dig?
För mig är Twitter en outsinlig källa till kunskap och inspiration. Twitter kan vara ett kvickt bollplank, ett sekundaktuellt nyhetsflöde eller konversationsfiske i strömt vatten, där man slänger ut en tråd och ibland nappar det och drar iväg i all världens fart i någon oförutsägbar riktning. Det gäller att vara beredd när det nappar men också ta det med ro när alla bara simmar förbi.
Jag har jobbat på arbetsplatser där chefer haft svårt med hur mycket jag delar med mig av min kunskap helt gratis. På Twitter kan vi som tänker likadant dela med oss av vår kunskap till varandra och andra hela tiden, över alla tänkbara organisatoriska, ålders- och ämnesgränser.
4. Vad har Twitter gett dig?
Många många nya vänner. Att träffa en person som man pratat med några gånger via Twitter är som att stöta på en barndomsvän. Det är svårt att beskriva. För oss som varit tidiga så är det tydligt hur vi delar en passion som gör oss till själsfränder. Men det är inte bara kramkalas; Redan i början av förra året började jag få kunder via Twitter. Samtidigt ska man inte lura i sig själv att det är enkelt. Jag hade då Twittrat i 4 år – man får inte resultat över en natt. Det tar tid att bygga förtroende och nätverk, oavsett medium.
5. Vad är ditt bästa Twitter-minne?
Det måste vara när jag tidigt en morgon står på en liten bakgata på Östermalm och svarar på en tweet som @TrulyTherese skickade ut och hon plötsligt knackar mig på ryggen. Helt ovetande passerade vi varandra på gatan på en plats där jag sällan befinner mig, samtidigt som vi förde en Twitter-dialog. Det påminde mig om värdet av att titta upp från mobilskärmen då och då…
6. Finns det något du absolut inte gör på Twitter?
Jag pratar sällan om privata saker, om huruvida jag mår dåligt eller inte och mina familjerelationer. Sådant är svårt att föra nyanserad kommunikation kring i en publik kanal med begränsat antal tecken. De som följer mig gör det också för att jag är konsekvent i de ämnen jag delar. Samtidigt finns det alltid undantag som bekräftar regeln, och då gäller det ofta riktiga känslotoppar, som exempelvis när jag hade inbrott och fick en hel del stöd via mina online-kanaler.
7. Finns det något du inte tror att andra vet om dig?
Det finns alltid de som vet allt, jag är väldigt transparent när det gäller min bakgrund, men de flesta har nog inte full koll på min uppväxt i Liberia, Saudi Arabien och Tanzania. Jag har bott på över 20 ställen på tre kontinenter, lejonparten innan jag fyllde 15.
8. Vad jobbar du med och hur kommer det sig? Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
Det finns inga vanliga dagar i mitt liv som frilansande konsult. Det är faktiskt nästan så att jag gör allt för att ingen dag ska vara den andra lik. Jag tar motorcykeln till ett kundmöte, kompetensfrukost eller nätverksträff. Jag jobbar intensivt mellan Twittrande, kompetensinmundigande, IT-skvaller, och producerar spännande kommunikationsformer som upplevelsekartor, webbaserade strategidokument och interaktiva prototyper. Jag är just nu inne i en period när jag älskar att rita presentationsmaterial på min iPad. Kreativitet och innovation frodas när man byter miljö och pratar med nya människor. Att fastna på ett och samma kontor undviker jag helst. Men de underbara människorna på kontoren samlar jag gärna på!
Att få doppa fingrarna i alla syltburkar, det är smaskens. Under mina snart två verksamhetsår som helt egen har jag haft över 35 kunder i alla former och storlekar! Jag är övertygad om att jag kan tacka Twitter för en stor del av den otroliga spridningen.
9. Vad brinner du för i ditt yrke?
Att skapa och dela med mig av lösningar som gör att en annan människa mår bättre. Ofta handlar det om små enkla saker som att hitta rätt verktyg eller mall för någon att lättare utföra en monoton arbetsuppgift, eller att bara eliminera hinder så människor kan komma vidare och slippa bli stressade eller frustrerade. Rent konkret kan väldigt små ändringar i ett webbformulär eller sättet man skriver rubriker på göra skillnaden mellan succé eller djupdykning. Att hitta det lilla som vi kan ändra med enkla medel och som samtidigt bringar stora omvälvande förändringar – det är höjdpunkten i mitt arbete.
10. Vad är din superkraft?
Jag vill gärna tro att jag har en empatisk förmåga som hjälper mig att sätta mig in i människors känslor, smärta och lycka – på gränsen till att jag upplever dem – samtidigt som jag har en djup förståelse för såväl kommunikation som teknik. I mitt jobb hjälper den förmågan mig att identifiera problemen som står i vägen för framåtskridande. Att krossa hinder i digitala lösningar, det är nog min superkraft. Men för att lyckas med det måste jag få intryck från olika människor hela tiden. Så Twitter är mitt bränsle med floder av intryck och känslor. Det är omtumlande men också väldigt mänskligt.