En fulsnygg strategi från Blocket

En medveten strategi handlar väldigt mycket om att differentiera sig från sina konkurrenter och skapa ett tydligt erbjudande till sina kunder. I mina föreläsningar nämner jag ibland Blocket som exempel på en strategi som faller väl ut. Exemplet är tacksamt eftersom många tycker att Blocket ser förskräckligt ut och inte förstår varför Blocket fortsätter att växa.

Jag jobbar mycket med värdekurvor för att påvisa hur en produkt eller tjänst särskiljer sig från liknande tjänster. Värdekurvan som verktyg har sitt ursprung i angreppssättet Blue Ocean Strategy (som också är en bok). Tanken är att man undviker de blodiga, konkurrensfyllda haven och istället övertar de blå haven där konkurrensen är obefintlig.

Några mer kända exempel på värdekurvor är denna för Nintendo Wii och denna för flickr.

Jag har ritat följande värdekurva för Blocket, som på intet sätt är heltäckande, men ger en överskådlig bild av hur Blocket undviker att konkurrera på vissa områden och tar större plats på andra, mer konkurrensfria områden.


Jag har förstås tydliggjort här att något som Blocket inte satsar på är grafisk design. Andra områden som Blocket håller sig avvaktande på är krav på registrering (man behöver alltså inte komma ihåg ett lösenord för att lägga upp annonser) och betalningsalternativ (genom att begränsa sätten man kan betala på håller man sajten enkel och kostnadseffektiv). Det man gjorde var dock att välja “rätt” betalninsalternativ från början – det vill säga möjligheten att betala genom ett telefonsamtal.

Områden där Blocket utmärker sig är att annonser från privatpersoner och företag blandas när man söker (jag ska ju bara ha, så det spelar ingen roll vem som säljer), att man rullar ut små releaser och uppdateringar ofta utan några större fanfarer (det blir bara lite bättre hela tiden) och att man faktiskt granskar alla annonser som läggs ut (vilket kan verka dyrt men samtidigt bidrar till att sajten bibehåller en trovärdighet och kvalitet). Trovärdigheten ligger alltså inte i företagets bländande design utan i faktisk förmåga på att hela tiden leverera det man säger att man är bra på: köp- och säljannonser.

Apropå små releaser, du har väl inte heller missat att Blocket nyligen kommit ut med en applikation för iPhone och iPod touch. Inte illa för ett företag som inte “ser ut” att ha bytt design sedan 90-talet.


Kommentera