ACEAWE steg 6: Extend > Eskalera nyttan

Det finns hotell som utövar, med dagens mått, en genialisk tradition: den som städar rummet gör origamidjur med handdukarna på sängen. I denna tid av Instagram och massiv Facebook-delning av bilder är människor ständigt på jakt efter motiv med emotionellt värde. Dessa svanar som dyker upp i mitt flöde är klockrena. Det finns bara en fundamental miss: jag vet inte vilka hotell det är.

Extend

I det sista steget i upplevelsemodellen ACEAWE vill jag framför allt lyfta fram två saker som ger dig kostnadseffektiva möjligheter till marknadsföring och produktutveckling. Ditt hårda arbete för att skapa engagerade besökare och användare är redo att betala sig flera gånger om, förutsatt att du är öppen för det:

  1. Ge besökarna anledning och verktyg för att sprida vidare
  2. Gör besökarna delaktiga i att vidareutveckla din lösning

Låt mig gå igenom några grundläggande principer för dessa aktiviteter.

Skapa artefakt

Ett artefakt är något som skapar och sporrar konversation, och som många kan ta del av eller har en relation till. Din produkt eller tjänst ska självklart i sig vara såpass bra att människor pratar om den, men ju bättre du är på att skapa något enkelt och konkret som människor kan dela vidare, så gör du det samtidigt lättare för dem att sprida den positiva känsla de redan känner.

För bästa effekt ska det här vara något som är relaterat till din verksamhet, alltså inte det klassiska: godis och pennor. I den digitala världen pratas det ofta om gratis whitepapers och e-böcker, men även dessa kräver en viss mental ansträngning för att nå spridning. Jag har personligen nått framgång med mallar, whiteboard-pennor, flödesdiagram och skisser. Keep it simple. Skapa en kulturell koppling.

Handukssvanarna är en perfekt artefakt, men tänk vad bra det vore om svanarna också talade om var de bor…

Ge verktygen för att sprida

Att erbjuda möjlighet att sprida innehåll via sociala medier är mest en hygienfaktor på webbplatsen idag, inte en strategi i sig. Verktygen för att sprida vidare ger vi våra besökare genom att göra det roligt, engagerande och känslomässigt tilltalande. Förifyllda formulär, söta bilder, kloka råd, samt äkta omtänksamhet, uppskattning och uppmuntran får ofta människor att vilja berätta vidare.

Tajming ska absolut inte underskattas. Ett perfekt slut på en perfekt dag, när man har lite extra tid att dela… det är en perfekt tid att vara närvarande.

Lyssna!

Samtidigt som vi skapar får vi inte glömma bort att lyssna mer än vi orerar. Om du har engagerade intressenter så är det genom dem som du kommer vidare. Med en kollektiv hjärntrust kan du dessutom komma snabbare framåt, avfärda idéer snabbare och prova fler koncept på kortare tid. Men det kräver faktiskt att du gör det på riktigt, och det är inte många som jag ser lyckas med det. Att lyssna alltså.

Storytelling

Fånga människors berättelser. Det finns ingen bättre story än den som är sann.

Konkreta frågor

Det är faktiskt helt okej att be människor om hjälp att dela innehåll, och det är lika rätt att be dem om hjälp att vidareutveckla din verksamhet. Den som inte frågar får sällan svar. Om du erbjuder en tjänst som intresserar är chansen stor att kreativa och kunniga människor tilltalas av att få vara en del i nyskapandet. Men jag pratar inte om en enkät, jag pratar om konkreta, direkt frågor som visar att du har ett genuint intresse för en specifik persons åsikt och kunskap.

Du hittar dem genom att lyssna.

Mötas

När du hittar människor som betyder mycket för din verksamhet, lyft fram dem, tacka dem och allra helst: träffa dem. I andan av att det finns många människor därute som kan mycket mer om din egen verksamhet än du själv, eller i all fall bidra med infallsvinklar du aldrig ser, så bör du lyssna på dem, hela tiden. Varför inte samla flera och var den som sammanför människor med liknande intressen.

Slut cirkeln men sluta inte

Poängen med Extend är förstås att leda vidare in i det första steget igen: Attract. När du har skapat en tjänst som människor vill dela med sig av och bidra till så har du skapat ambassadörer och kreatörer som hjälper dig att attrahera nya och fler människor. Tänk så mycket starkare du går in i cirkeln andra varvet och hur du måste hålla energin uppe för att behålla styrfarten.

Delarna i ACEAWE-modellen kan tolkas som delar i ett flöde, men är också självklart delar i en helhet. De ska samexistera men vidareutvecklar, växer och förfinar gör man bäst när alla delar också ger stöd åt varandra.

I nästa veckas inlägg kommer jag ge dig en bild av hur du kan använda ACEAWE-modellen i skarpt läge.


Kommentera