Mannen som överlistade algoritmerna

Mannen som överlistade algoritmerna

Många av er känner till mina uppbrott med sociala medier. Facebook och Instagram redan nyår 2019, och resten i maj 2022. Kanske vet du också då att jag återvände till en av plattformarna, LinkedIn, efter 8 månader. Nu finns den berättelsen i podd-format.

I våras blev jag intervjuad om mina resonemang och vägval runt sociala medier för podden Månskott, av Katarina Andersson på Den digitala draken. Och i veckan släpptes ett avsnitt med namnet "Mannen som överlistade algoritmerna."

Häpp. Det är visst jag som är den mannen

"Nätveteranen Per Axbom kände sig jagad av algoritmer och nätjättarnas övervakning. Han smällde igen dörren och gav sig ut i ett algoritmfritt ingenmansland. Resan blev svårare än han någonsin kunnat föreställa sig."

Min berättelse, och kritik av gäckande algoritmer, varvas med viktiga insikter om polisens användning av algoritmer i brottsbekämpning. Och att jag återvände till LinkedIn, är det ett misslyckande? Det svarar jag på i podden.Det här är inte hela historien.

Fediverse/Mastodon får till exempel inte riktigt plats i samtalet. Men jag inbillar mig att det finns en hel del värdefullt att ta med sig, kanske bara i tanken om att sätta sig ner och fundera själv över sin relation till de digitala plattformarna jämte övriga relationer till sin omvärld.

Månskott är en grym tech-podd som du bör lyssna på oavsett, och oerhört vackert producerad. Min berättelse kändes först dramatisk i ljudsättningen… men jag måste också komma ihåg att den nog är det för många.

Det vore förstås oerhört roligt att höra dina intryck om du lyssnar.Lyssnar gör du där poddar finns, till exempel på…

Lyssna

P.S. En påminnelse, eftersom jag vet att det finns de som reagerar starkt på sådana här ställningstaganden. Det här är MIN berättelse. Jag säger aldrig att andra måste göra som jag. Men jag vet att när jag delar med mig öppet av mina tankar och resonemang så brukar det leda till spännande konversationer som i sig ger nya insikter.


Kommentera