Förmågan som gör mig till den jag är

Förmågan som gör mig till den jag är

– Men vad är det du arbetar med egentligen Per?

Jag får frågan då och då i arbetslivet. Genom åren har den, i motsats till vad jag kanske förväntat mig, blivit svårare att svara på. Inte för att jag inte vet, utan för att det inte går att paketera i ett fint litet produktnamn.

Kunder vill köpa UX, eller tillgänglighet, eller något annat som har med digital design att göra. Eller kanske en workshop-facilitator eller kursledare. Någon som man kan passa in i en mall.

Min styrka, och svaghet, har alltid varit att jag inte passar in i mallen. Och inte vill. Jag kan vara allt det där man frågar efter. På papperet. Men jag måste få vara något mer också. Kanske var det därför jag för 13 år sedan startade eget företag.

Jag är en lyssnare.

Jag lyssnar på det du säger. Och oerhört mycket på det du inte säger. Kanske kan man prata om röstläge, ordval, kroppsspråk. Jag har dock svårt att förklara det på annat sätt än så här: när jag lyssnar kan jag höra det du redan vet men ännu inte hört dig själv säga.

Att vara en lyssnare har gett mig enorma fördelar. Jag skyndar inte i onödan. När andra har bråttom att leverera binder de snabbt upp sig i tankar och idéer som kan bli svåra att släppa, även när de krockar med verkligheten.

Jag väntar tills jag är trygg med att inte ge mig iväg i fel riktning. Provar små steg, och lyssnar. Om och om igen under två decennier av arbete med digitala lösningar har jag sett hur sköldpaddan når målet innan haren.

Det problem du säger att du har kanske inte alls är det du behöver angripa först. Den lösning du säger dig se kanske har flera vägval med väldigt olika utfall.

Som lyssnare kan jag leverera det som skapar mer välbefinnande hos organisationen, hos dig och hos intressenter som påverkas av din verksamhet. Det kanske inte alltid blir exakt som du tänkt dig, men det blir ofta något oerhört värdefullt.

Ibland när jag lyssnat ett tag och någon i ett möte märker hur tyst jag varit kan jag få frågan “Vad tycker du Per?”.

Då ställer jag mig upp, går fram till en whiteboard, och berättar om det jag hört. Det som sas men inte inte alltid högt. Är det en digital lösning kanske det är ett gränssnitt jag ritar. Om det är en strategi kanske det är en tidslinje. Om det handlar om vägval kanske det är ett flödesdiagram.

Blir du nyfiken på vad jag skulle säga? Kanske är det dags att anlita mig.

Du har min tillåtelse att sätta vilken etikett du vill på min roll.

Men du får en lyssnare.


Du kan läsa om mina tjänster eller mina paketlösningar. Men hur jag bäst hjälper dig kanske blir tydligare om du tar kontakt.


Kommentera