Koll på tillgänglighet: 7. Anfall (epilepsi och liknande)

OBS! Nu är allt innehåll i artikelserien Koll på tillgänglighet uppdaterat och samlat i en gratis publikation på digitill.se.

Det finns riktlinjer i WCAG:s rekommendationer för tillgänglighet som är lätta att leva upp till. De är så självklara att de tack och lov är väldigt sällsynta. Riktlinje nummer 7 är en sådan: Publicera inte innehåll som skapar epilepsi-anfall.

Det här inlägget är en del i en serie poster om tillgänglighet.

wcag-anfall

Det som orsakar anfall är oftast flimmer och blixtliknande blinkningar med hög intensitet. Riktlinje nummer 7 definierar detta som

  • Inget på sidan blinkar mer än 3 gånger på en sekund.

Det betyder självklart inte att allt innehåll som blinkar snabbare än så triggar epilepsi-anfall, utan det är speciella typer av flimmer som oftast är boven. Det här ger en fingervisning som gör att man håller sig inom godkända gränser.

Riktlinje nummer 7 har två nivåer: A och AAA. För AAA gäller att regeln vidhålls överallt och alltid. För nivå A, som generellt är lättare att uppnå, finns ett undantag som är så tekniskt att jag inte ens tänker återge det, men det handlar om storleken på den blinkande ytan och hur stor del av synfältet det tar upp. Det är förstås beroende av skärmstorlek och jag vågar anta att du med ytterst liten sannolikhet kommer behöva ta hänsyn till detta. Bara följ regeln.

Så, nu har du en riktlinje som du säkert kan leva upp till rakt av i alla dina lösningar. Trigga inte epilepsi-anfall. Punkt.


Kommentera