Digitala beteenden i 3 snabba svar till Travelhack

Den 16-17 mars äger Travelhack rum i Stockholm och jag kommer vara på plats som rådgivare till lagen och jury-medlem. Inför min medverkan fick jag tre snabba frågor av arrangörerna om appar, visioner och restips som jag, min vana trogen, gav tre ganska långa svar. “Underlag för en hel föreläsning!”, var reaktionen. Här är svaren i sin helhet.

Bakgrund: Travelhack är ett hackathon som inspirerar Sveriges utvecklare att ta fram appar och tjänster som gör kollektivt resande mer attraktivt. Ett hackathon är ett evenemang för intensiv kollaborativ utveckling, ofta i lagform, för att ta fram relativt färdiga mjukvaru- och webblösningar på kort tid, ofta bara ett dygn.

Vilken är din favorittjänst/app 2012?

travelhack-apps-smallAlla appar som hjälper mig i det sammanhang jag behöver hjälp utan att störa i onödan.

  • Waze hjälper mig att undvika bilköer genom att veta var det går långsamt.
  • Checkmark påminner mig om att köpa kaffe när den vet att jag är i närheten av kaffebutiken.
  • Tripit talar om för mig att planet är i tid, eller inte, så behöver jag inte lägga tid på att kolla upp det.
  • Zite letar reda på intressanta artiklar åt mig, baserat på vad jag läst förut, och visar dem när jag ber om det.
  • Dropbox låter mig dela med mig av viktiga dokument blixtsnabbt, genom att bara ge en unik länk till min mottagare, och
  • Skandia låter mig kolla saldo på mitt konto utan att logga in!

Det går inte att välja en enstaka favoritapp, de jag fastnar för integrerar alla på något sätt i olika delar av mitt liv och gör min vardag lite smidigare.

Vad ser du i “kristallkulan” för 2013?

Lifelogging och self-quantification bara växer. Mer och mer kommer tjänster som inte kräver att jag aktivt matar in information. Antingen finns informationen redan och kombineras på nya härliga sätt – tänk geotaggning av foton, incheckningar, banktransaktioner, GPS-navigatorer och nätverkskartläggningar – eller så samlas den in och blir tillgänglig åt mig utan krav på ett aktivt engagemang – tänk fysiska mätare i form av armband och skosnören.

travelhack-lifelogging-sq

Mätarna blir ett stöd utan att störa, och du kommer upptäcka nya mönster och beteenden hos dig själv, och människor i din närhet, som gör att du kan leva sundare, piggare och gladare.

Potentialen för oss att lära oss mer om samhälleliga beteendemönster är hisnande. Varför inte humörmätare på skolor och arbetsplatser? Varför bokas det inte automatiskt hälsokontroll åt mig när alla mina sensorer ger vissa värden? Jag själv längtar efter att få sätta på mig en Memoto-kamera och jag står i kö för att beställa ett UP-armband när Jawbone skeppar till Sverige, kanske i kombination med Fitbits Flex-band.

Även om acceptansen växer så kommer lagtiftarna slita sitt hår, vem får samla in vad och hur… och vem är berättigad att ställa diagnos? I samma veva börjar det också bli dags för det smarta hemmet att få fotfäste. Varför vet inte mina lampor om att jag är hemma när tre av mina andra apparater vet det?

Vad gör du när du reser?

Jag älskar film och serier och plöjer gärna några rullar eller avsnitt om restiden tillåter. Annars är det ju ett gyllene tillfälle att scanna av mejl, Twitter och andra inkorgar. Jag kan också varmt rekommendera att hitta nischade podcast-kanaler att lyssna på. De flesta program ligger på 30 minuter vilket är perfekt för resor till och från jobbet. Vill du ha tips: Prova till exempel snapjugdment.org (något av det bästa jag lyssnat på), Medierna från SR eller varför inte uxpodcast.com där jag är en av programvärdarna!

travelhack-podcasts-horizontal


Kommentera