Hur säkert är ditt WLAN?

Det har kommit till min kännedom att flera personer i min närhet sitter med trådlösa nätverk, även kända som WLAN, som är helt öppna utifrån och som alltså vem som helst kan komma åt och använda. Inte nog med det, de har inte ändrat standardlösenord så vem som helst med lite halvdan kunskap kan gå in och ta över nätverket.

Är du en av dem?

Det handlar givetvis om att försäljare och leverantörer av trådlösa routrar inte informerar kunderna tillräckligt bra, men snacka om säkerhetsproblem!

Det här gynnar inte mina egocentriska intressen eftersom jag tycker det är rätt praktiskt att kunna koppla upp mig helt kostnadsfritt mot Internet när jag sitter på ett fik, men allvarligt talat: gör något nu för alla som sitter på samma kunskaper som jag är inte lika snälla.

  1. De flesta routrar når du genom att gå till adressen http://192.168.0.1 – där ska du sedan knappa in användarnamn och lösenord.
  2. Om du inte kan ditt eget lösenord (så illa är det: de flesta kan inte det och har heller ingen aning om var manualen är) så kan du förmodligen hitta det i listor på nätet – samma listor som ovälkomna gäster använder sig av för att ta över ditt WLAN. Sök bara på “default passwords for wireless routers” i Google så får du all anledning att höja lite på ögonbrynen och kanske snabbar du på lite för att plugga igen ditt enorma säkerhetshål. I någon lista hittar du förmodligen ditt märke och kan gå vidare.
  3. Sedan måste du se till att slå på kryptering för nätverket. Välj 128-bitars kryptering, det finns ingen anledning att välja lägre. Antingen kan du sedan generera en nyckel eller så får du skriva in en egen. Konsultera manualen om du har en. Ett hett tips är annars att ladda hem den från leverantörens webbplats.
  4. När du sedan ansluter till nätverket måste du ange samma nyckel för att få tillgång till nätverket. Det är ett lösenord i hexadecimal kod och kan se ut så här: EAEC4A6942. I bästa fall behöver du bara ange detta en gång per enhet som ansluter sig, men var nöjd med vetskapen om att det nu är tusen gånger svårare för någon obehörig att snoka runt på ditt nätverk.
  5. Och för guds skull: byt administratörslösenord på din trådlösa router!

Spinoff: Nu behöver vi bara ett snyggt sätt att samordna våra nät så att vi ändå kan uppleva lyxen av att få koppla upp sig gratis mot Internet lite varstans, utan att för den skull ge avkall på säkerheten. Har du tips?


Kommentera