Wordpress-sajt på 24h - ovärderliga plugins

Wordpress-sajt på 24h - ovärderliga plugins

Jag byggde en webbplats i WordPress, med tillhörande Facebook-sida, på några kvällar/nätter och rent effektivt hamnade jag på ungefär 24 timmars arbete. Här delar jag med mig av ovärderliga plugins, eller tillägg, som jag använder mig av.

Sajten jag byggde heter Solna Forum och är embryot till att samla, och ge utrymme åt, alla initiativ för att påverka politiska beslut och utveckling i Solna. Idén har funnits hos mig länge och lite olika faktorer avgjorde att jag nu till slut krystade ur mig något som funkar och går att bygga vidare på.

Tema

Temat på sajten är Canvas, från WooThemes (jag landerade först med FlipFlop, men det floppade mest!). Det är ett enkelt, stilrent tema som är hyfsat enkelt att anpassa och innehåller också tillräckligt för den som inte heller vill anpassa. Det går snabbt, det ser bra ut och det följer med lite matnyttiga widgets.

Ett tema från WooThemes kostar 70 dollar. Just Canvas ägde jag redan så det var ingen merkostnad. Felköpet var FlipFlop.

Ovärderliga Plugins/Tillägg

Äntligen tar jag mig alltså tid till att lista de plugins som snart får sin naturliga plats i alla mina WordPress-installationer.

  • Better WP Security – något av det första du bör installera om du inte redan har det. Har du en avändare som heter “Admin”? Har du default-prefixet “wp_” i din databas? Publicerar du versionsnummer i koden? Denna plugin fixar alla dessa säkerhetshål och mycket mer. Gratis, men väl värt en donation för den trygghet som skapas.
  • WordPress SEO by Yoast – din schweiziska armékniv för sökmotorer och sociala medier. Ger full kontroll över titel och metadata-formattering. Fixar OpenGraph-data och Twitter Card. Fixar sajtkarta. Ger dig extra kontroll över RSS-flödet. Klart. Gratis.
  • Gravity Forms. Bygg formulär för allt. Enkla kontaktformulär eller mer avancerade flerstegsraketer med flödeslogik. De kan också kopplas för att samla prenumeranter till Mailchimp-nyhetsbrev. All data sparas i WordPress. Och på Solna Forum använder jag den faktiskt för att få in gästartiklar direkt som inlägg i WordPress. Jag äger en developer license för 199 dollar och får då använda på hur många sajter jag vill. Att slippa fundera på formulärproblematik är rogivande.
  • Redirection – hantera redirects som en stjärna. Guld när du flyttar om, migrerar eller bara behöver en kortare länk till en sida. Om du måste döpa om en sida så säkerställer detta plugin att du får en redirect från det gamla namnet. Internet älskar dig Redirection. Gratis.
  • WooDojo – bara lite snyggare och roligare. Ett fristående, kostnadsfritt tillägg från WooThemes som ger dig smarta verktyg och widgets att leka med. Branda login-rutan, visa ett Twitter-flöde, spara utrymme med flikar. Och lite till.

Fler plugins/tillägg

Allt är ju inte ovärderligt alltid, men kan vara häpnadsväckande användbart vid behov.

  • Calendarize it! – en snygg, funktionell, responsiv kalender. En ny plugin för mig men den verkar verkligen fixa jobbet tillfredställande. Jag lägger upp event och kan publicera en snygg kalender, med google maps-integration och möjlighet för användare att prenumerera på ett iCal-flöde. Tjugofem dollar (per sajt) för tryggheten att ha en kalender som funkar som den ska, och som jag kan anpassa utseendet på.
  • SpeakUp! Email Petitions – namninsamlingar för gemene sajt. på Solna Forum kommer jag erbjuda möjligheten att skapa namninsamlingar med detta plugin. Man får full kontroll över fälten, slipper reklamtjänsterna och allt är inbäddat i ens egen sajt.
  • WordPress Backup to Dropbox – alla vill vi väl ha en simpel backup-lösning?
  • Twitter mentions as comments – nu när alla kommenterar annorstädes är det roligt att fånga in de som länkar till ett inlägg, med eventuell tillhörande kommentar.
  • Yet Another Related Posts Plugin – visar relaterade sidor, helt enkelt, och med finess.

Pro-tips: Jag använder också ManageWP.com för att administrera många sajter samtidigt. Tidskompis, jag lovar.

Sä där. Blev du hjälpt, har du andra favoriter, eller tycker du jag ska ersätta någon? Kommentarsfältet är ditt.


Kommentera