Är dina besökare födda 2007?

Som trendspanare inom webb registrerar jag mig på ohälsosamt många sajter varje vecka. En detalj stör mig lite mer än andra och det är när jag ska mata in mitt födelsedatum.

I princip borde väl inte mitt födelsedatum behövas men jag kan ta det eftersom det är skönt egotrippat att få en födelsedagshälsning när man går in på en sajt.

Inmatning av födelsedatum i webbformulär - onödigt pilligt

Tankevurpa i formulärbygget

Men hur jobbigt är det inte att varje gång behöva skrolla ner från år 2007 till 1974? Inte för att man känner sig gammal, men för att det är onödigt pilligt.

Allra bäst är självklart att ge tusan i rullgardinsmenyer och låta användaren själv mata in födelsedatum i ren text och sedan med lite intelligent kod spara ner det i önskat datumformat.

Sanning: Ju färre gånger du byter inmatningstyp på fälten, desto snabbare går det att mata in innehåll. Rena textfält rockar.

Envisas man med rullgardsinmenyer för årtal så borde man väl ändå kunna anta att snittåldern på de som registrerar sig är någonstans mellan 20 och 35. Nåväl: i alla fall är det sällan spädbarn som går in och reggar sig.

Mitt heta tips till alla som har val av år i någon form är alltså: låt förvalet ligga på 1980 eller något annat år som känns hyfsat relevant. Smartast är ju att göra en uppslagning i databasen och ta snittåldern på den befintliga användarskaran.

Då kan jag tabba mig igenom formuläret och med ett fåtal(!) knapptryckningar på piltangenten nå mitt eget årtal.

Ibland är det så enkelt som man tror.


Kommentera