Veronica Mars finansieras av fansen

Veronica Mars är en i raden av TV-serier jag fastnat för i mitt Netflix-beroende. Veronica Mars tar sig genom gymnasie- och högskola i en fiktiv amerikansk småstad där man antingen är stormrik eller arbetar för de stormrika. Och så är hon privatdetektiv. Serien sändes åren 2004-2007 och efter att den lades ner skrev skaparen Rob Thomas manus för en långfilm. Warner Brothers ville inte finansiera den men så nu, år 2013, är filmen högaktuell igen. Nu har fansen själva lagt 4.6 miljoner dollar för filmprojektet. Inspelningarna startar i sommar.

Filmprojekt har finansierats tidigare via Kickstarter men det här är första gången vi snackar blockbuster-film med ett varumärke som ägs av Warner Bros. Och det är första gången vi snackar 4.6 miljoner dollar. Som fortfarande kan bli mer.

veronica-mars-axbom

 

Kickstarter är alltså en sajt där vem som helst (ja, typ)  med en idé kan beskriva den och begära medel från vem som än är intresserad. Man kan stötta med olika belopp som ofta innebär att man får tillgång till särskild information eller kanske till och med köper produkten långt innan den produceras. Svenska Memoto är exempel på en produkt som finansierats via Kickstarter.

Rob Thomas fick till slut okej från Warner Bros, att använda sig av varumärket Veronica Mars för att prova lyckan i en Kickstarter-kampanj. Tillsammans med huvudrollsinnehavaren Kristen Bell drog han igång kampanjen och de kom fram till att det minsta de kunde tänka sig för att faktiskt få ur sig en hyfsad film, dock med ganska begränsade ramar, var 2 miljoner dollar. Det målet nådde de på mindre än 10 timmar! Inte illa i en modern värld där Internet porträtteras som platsen där människor vägrar betala för sig och bara laddar ner gratis. Kickstarter skulle självklart inte finnas utan Internet. Och ja, det var nytt rekord i Kickstarter-sammanhang.

Vad det här innebär rent krasst för finansiering av film är svårt att svara på även om det här förstås är ett hett ämne i filmindustrin just nu, där såväl skeptiker som trendspanare alla vill säga sitt i tidningsspalterna. Det är inte vem som helst som kan begära den här sortens pengar. Varumärke och fans finns ju redan. Det är också redan hyfsat kapitalstarka personer som ligger bakom kampanjen, olikt många andra projekt där det är hoppfulla entreprenörer som ser sin stora chans.

I det här fallet kan man nästan säga att pengarna är den riktiga bekräftelsen på att det är en bra idé att göra filmen, vilket måste kännas oerhört bra när man ger sig in i ett kostsamt projekt. Det är en avancerad marknadsundersökning till att börja med, men det ställer också enormt höga krav på att filmen faktiskt lever upp till förväntningarna. Fansen får möjlighet att påverka i en utsträckning som är ytterst ovanlig för den här typen av film,

Mycket av kampanjsuccén hänger förstås på vilken sorts person Rob Thomas är, hur transparent han är i sin kommunikation och att skådespelarna har en enorm portion humor (se YouTube-klippet nedan). Att Rob Thomas dessutom är en grym skribent ligger honom inte till last, dialogen i den här serien är helt i min kräsna smak, och hans nästan dagliga mejl får mig alltid att le.

Om jag själv är finansiär? Självklart. Och det ger mig insider-mejl, en kopia av manus, en digital version av filmen dagarna efter premiären och självklart den obligatoriska T-shirten. Varför inte vara med och finansiera ett historiskt ögonblick du också? En ynka dollar är minsta insats och så får du vara med på resan. Men har de inte redan nått målet? Jo, men mer pengar innebär bland annat att de kan filma på plats i södra Kalifornien, kan göra skillnad för filmens längd, biljakter(?) och kanske möjligheten att få fatt i fler av originalseriens skådespelare. Allt detta och mer berätter Rob Thomas i sina frekventa mejl till oss finansiärer.

Här är förresten sista raden i manus som Rob blev klar med igår och skickade ut idag… oavsett om det är sant eller inte, snacka om att skapa engagemang.

veronica-mars-manuscript

Bara gör det. Sista chansen att vara med på tåget är fredagen den 12 april.

Och ja, om du redan gillar Veronica Mars så kommer du ÄLSKA det här klippet:

Obligatoriska länkar för fans:


Kommentera