UIE 2: Featured Talks på User Interface East 2002

Rapport från User Interface East, hösten 2002

Dag 2 har varit en kvalitetshöjare, dock fantastiskt krävande i form av koncentration och engagemang. Att återge allt i en och samma sammanfattning är inte helt rättvist, men jag gör ett försök, och fäster mig vid en eller två intressanta observationer från varje talare.

Andrew Chak, User Experience Design Lead

How to Effectively Redesign Your Web Site

Andrew är jordnära och det han säger känns genomtänkt. Han sätter fokus på att investeringen skall betala sig, ungefär som ett beslut om att lägga nytt golv i lägenheten bidrar till ett ökat värde.

Utvärdera!

Det är viktigt att definiera mätbara mål vid en “redesign”, och att utvärdera om du verkligen behöver en. Det finns ofta risk för “Designer’s guilt”, att formgivaren, som själv ser sajten varje dag, känner ett behov av att förnya, för förnyelsens skull. Tänk på att din webbplats är en förlängning av ditt varumärke, och en redesign påverkar uppfattningen av detsamma.

Tänk på din befintliga webbplats som en prototyp för den nya sajten, och lägg alltså stor vikt vid usability-testning av den nuvarande sajten. Det gäller då att hitta rätt personer att prata med vid utvärderingen och Andrew valde att nämna ett flertal metoder:

heuristiska utvärderingar
tänk på att fråga
användarna vad de förväntar sig att finna efter ett klick på en länk,
innan de faktiskt går vidare med uppgiften
automatiserade utvärderingsverktyg
sällan hjälpsamma vid usability-testning utan främst för att verifiera kod
utvärdera användarkommentarer
e-post är en hjälpsam källa, räkna med att om en avändare tar sig tid att skicka in e-post så är ämnet viktigt för den personen
fältstudier
hjälper till att eliminera egna förutfattade meningar om vad som är viktigt för användarna
usability-tester
tänk på att du bara får resultat kring det du väljer att testa
konkurrentutvärdering
jämför

Identifiera hur svårt det är att ändra på sajten, detta är beroende av hur mycket interaktion sajten har samt hur ofta besökarna använder tjänsten. Tanken är att ju oftare sajten används, desto svårare blir det att vänja användarna vid en annan form. Det är bla därför ofta effektivt att ändra på olika beståndsdelar successivt, en evolutionär utveckling. En komplett redesign är sällan nödvändig om inte den nuvarande sajten är förfärlig.

Tänk på att kommunicera förändringar till målgruppen och se till att de förstår varför ändringarna sker. Men glöm inte heller att kommunicera förändringar även internt inom företaget, för att säkerställa att alla förstår hur förändringar bidrar till en långsiktig strategi och till företagets affärsidé.

Nick Usborne

After They Arrive: Using Strong Copy to Engage and Hold Visitors Online

Det har gjorts stora kostsamma investeringar i tekniken runt internet, men hur mycket pengar har man egentligen lagt på innehåll och budskap? Internet befinner sig på många sätt i en baksmälla där företag fortfarande behandlar den som ett publiceringsmedium. ¨

Besökare som tidigare surfade runt och var fascinerade över internet som medium, kommer nu allt oftare med en uppgift i åtanke. Text som marknadsför, snarare än hjälper, blir ett motstånd till att åstadkomma den uppgiften. Besökarna ställer högre krav och vill utföra uppgifter snnabbare.

“Copywriting obstruerar ofta tydlig kommunikation.”

Glöm inte heller att lägga vikt vid korta texter, rubriker och menylänkar. Det finns ofta en uppfattning om att menylänkar skall vara korta, just för att få plats i den design som inehållet skall passa i. Men om du inte kan passa in betydelsen och värderingarna du vill förmedla, i ett ord, finns det onekligen anledning att använda flera ord.

Personalisering övervärderat!

Gör budskapet personligt och relevant, men inte nödvändigtvis personaliserat. Det är av mindre vikt att se sitt namn på webbsidan, än att få relevant, personlig information från sajtägaren.

När du skickar ut automatiska svar till användarna via e-post har du ett fantastiskt tillfälle att faktiskt hålla en personlig ton och adressera personen på ett sätt som gör att han/hon känner sig trygg med valet av att lämna ut sin adress till dig. När såg du senast över texterna i sajtens automatsvar? Tänk på att du inte kan särskilja dig genom att låta som alla andra.

Snöa inte in in på ditt elektroniska medium. Överväg att ibland faktiskt skicka brev med posten, just för att kunna nå den personliga ton som en del söker.

Nick lägger en hel del tid på att såga en del texter från flertalet webbplatser. Texterna är onekligen marknadsföringstexter, som hämtade ur en glassig broschyr, och visst är det så att texterna på intet sätt leder användarna närmare till att utföra den uppgift de kom till sajten för att utföra.

“Användarna är aldrig dumma, det är bara det att ibland misslyckas vi och gör dem besvikna.”

Jared Spool

KeyNote

En underhållande och skrattfylld presentation med en galen Jared Spool som skämtar om allt från de alla de företag han sparkats från och de usability-labb han försökt bygga — Precis vad deltagarna ville ha, en komedi-session.

Exempel: “En del användare är faktiskt hjärndöda”

Vi lägger ofta stor vikt vid att förklara för folk att användarna aldrig har fel. Men allvarligt talat, en del användare är inte riktigt kloka.

En del matnyttigt gick dock att skönja:

Åsiktskrig

Hela tiden fastnar företag i åsiktskrig, där man vill göra saker på ett visst sätt för att det känns bra. När användbarhetskonsulter träder in ger vi den data som gör att dessa åsikter faktiskt helt dör ut, eftersom man därmed kan argumentera med hjälp av data — det finns plötsligt användarcentrerade anledningar att göra på ett visst sätt.

Jared gav även exempel från hur rullgardinsmenyer funkar dåligt och hur sökmotorer på sajter ofta fungerar illa — dock främst med syfte att kunna dra en del skämt. En brasklapp till användbarhetskonsulter är att ha i åtanke följande lärdom: när man ber personer söka efter något de egentligen inte är ute efter, söker de på ett annorlunda sätt än när de faktiskt själva har kommit på något att söka efter.

Som användbarhetskonsult, förklarar Jared, är han faktiskt inte intresserad av vad användare gillar och inte gillar. Det viktiga är huruvida de faktiskt lyckas fullfölja sina uppgifter på sajten på ett tillfredställande sätt.

“Webbsidor är som tonårspojkar, de vill ha något bara för att någon annan har det.”

– Jared Spool förklarar varför dåligt fungerande funktionalitet har en tendens att sprida sig

Kuriosa: Jared har bidragit till att knapparna ovanför piltangenten på ett PC-tangentbord ser ut som de gör (Home, Page Down, Insert, mfl)

Derek Powazek

Design for Community

Ett av mina favoritämnen där jag faktiskt fick ett antal aha-upplevelser. Derek är en designer med bred kompetens och har hjälpt ett antal communities att komma på plats.

Knyt innehåll direkt till din community

Adresserar det faktum att många sajter har en separat del på sin sida, som ofta heter Community. Den delen är tyvärr sällan kopplad till det innehåll sajten erbjuder. Snarare än att erbjuda community-funktionalitet separat bör du sträva efter att din webbsajt faktiskt skall vara din community, och exempelivs diskussionforum bör vara kopplade direkt till dina nyheter eller andra innehållssidor.

Göm POST-knappen

En observation jag aldrig stött på tidigare: genom att lägga möjligheten till återkoppling och deltagande i en community långt ner i navigationen kommer du att öka kvaliteten och relevansen på de inlägg som görs, och de kommer att vara till mer nytta för intresserade besökare. Tanken är att om en användare inte orkar ta sig igenom visst innehåll förtjänar de inte att prata om det.

Derek kommer även in på datorer som intimitetsinstrument. Likt telefonen används datorer numer för personliga diskussioner.

Kolla in Dereks presentation på http://designforcommunity.com/uie90/

Kim Goodwin

Be a Better Interaction Designer

Man måste kunna svara på varför man utformar sajter på ett visst sätt. Design är problemlösande; traditionella designdiscipliner hanterar inte interaktivitet och handlande. Interaktiva produkter/tjänster har dock ett uppförande att ta hänsyn till.

Kim går in på att beskriva en designers roll och jag känner att hon egentligen vill att designern skall ta på sig en mämngd ansvar: användbarhetsanalyser, viss projektledning, kommunikation med programmerarna, kommunikation med beställarna, förutom själva designen. Någon form av superdesigner dyker upp i min sinnevärld men det känns inte helt rätt att förvänta sig att alla formgivare skall ha kontroll över allt detta. Medvetenheten om vad som behövs är dock desto viktigare, och jag fäster mig vid det.

Vi går igenom ett antal övningar i lyssnande, observation, att presentera en idé visuellt. Det är generellt uppskattade övningar men även oerhört generella övningar (uppdelning i par och den ena beskriver sitt drömhus för den andra) och jag saknar det sammanhang som gör att man faktiskt kan tillämpa övningen direkt i den situation den är ämnad för (intervju med användare).

AVSLUTNING DAG 2

Mycket händer givetvis på kvällen också och jag har passat på att ta en öl med en hel del intressanta människor från många olika kompetensområden.


Kommentera