Trängselskatt, en stockholmsfars

Sista dagen på året är det den här annonsen i SvD som fångar min uppmärksamhet. Därför vill jag ge dig en guide till årets, och det kommande årets, mest farsartade fenomen.

Annons om Stockholmsförsöket

Stockholmsförsöket som enligt dess insitiftare är både en trängselskatt och miljöavgift (men som av miljöexperter inte förmodas bidra till miljöpåverkan) kom till genom en uppgörelse mellan Göran Persson och Miljöpartiet, trots att Annika Billström gick till val på att inte införa trängselavgifter.

Nåväl, sedan gick det fortsatt snett eftersom man var tvungen att klubba igenom en ny lag för att det är olagligt att ta ut en trängselavgift – det blev således en trängselskatt och hela landet är med och bekostar försöket som går loss på 3,8 miljarder kronor.

Vidare har man skapat ett system där de som ska betala inte får en inbetalningsavi utan själva måste hålla koll på hur mycket skatt de är skyldiga och betala in beloppet inom fem dagar från att ha passerat en betalstation (som alla är obemannade och bara har till uppgift att fotografera registeringsskyltar). Betalar gör man enkelt på Pressbyrån eller 7-eleven som ju som bekant är rejält svårtillgängliga(!) för bilister.

Har du börjat skratta ännu?

Om skatten inte betalats inom fem dagar påförs en påminnelseavgift på 70 kronor och äntligen en avi (även om du bara är skyldig 10 kronor). Missar du den så får du inkassokrav på 500 kronor.

Och nej, du får inte betala in skatten i förväg för att ha en buffert. Det vore nog för enkelt.

Detta har föranlett att Kronofogdemyndigheten gått ut med en annonskampanj: “Vi vill inte ha dig som kund” eftersom det med all önskvärd tydlighet står klart att antalet Stockholmare med betalningsanmärkningar kommer öka lavinartat.

Trängseln minskar

För att säkerställa att trängseln verkligen minskar under försöket kommer Vägverket bland annat att ha färre vägarbeten än vanligt i innerstaden. Vad statistiken kommer visa vet vi alltså redan, men effekterna av Stockholmsförsöket får vi aldrig veta eftersom man medvetet manipulerar indatat på det här sättet.

Grattis Stockholm, vilket härligt halvår det blir.

Och vid folkomröstningen i september, ja då kommer man ha överarbetat valsedlarna så till den milda grad att ingen kommer förstå hur man röstar nej till försöket. Och jag som bor i Solna, den kommun som kanske påverkas mest av försöket, får givetvis inte rösta.


Kommentera