Övermäktiga TikTok-filter

Övermäktiga TikTok-filter

I full fart mot post-reality-eran leder TikTok vägen. Bildfilter är nu i en fas där de framkallar djupgående känslor och har en påtaglig inverkan på det psykiska välbefinnandet. De har effekter på självkänsla, självbild och självförtroende. De ger en glimt av en framtid där basal sanning kan ifrågasättas. Det handlar inte bara om emotionell respons, utan också om vad som kan anses vara verkligt och inte.

Jag vill bara snabbt dela två kompilationer som visar hur långt dessa filter har kommit. Jag tror inte att det finns en utbredd medvetenhet om den påtagliga utvecklingen som äger rum med den här typen av funktioner, och inte heller de potentiella konsekvenserna. Dessa filter ändrar utseendet på en person i realtid, nästan helt utan fördröjning, brus eller artefakter.

Snabb observation: Det är avslöjande att så många användare verkar kritiska till det nya skönhetsfiltret vid namn Bold Glamour. Detta kan mycket väl leda till en rekyl-effekt.

TikToks nya 'skönhets'-filter

TikToks inte så subtila sätt att säga "du räcker inte till". Det faktum att det förändrar vissa människors ansiktsdrag mer än andra säger en hel del om det "ideal" som har programmerats in i filtret.

TikTok tonårs-filter

Detta kändes nästan lite för mycket i själen.


De här kompilationerna är baserade på ett urval av videor från Twitter-trådar av användaren @memotv som lyfter fram skönhetsfiltret och tonårsfiltret.

Vidare läsning

Social Media is a Major Cause of the Mental Illness Epidemic in Teen Girls. Here’s The Evidence.
Journalists should stop saying that the evidence is just correlational
‘This Is a Problem’: A New Hyper-Realistic TikTok Beauty Filter Is Freaking People Out
The “Bold Glamour” filter, which seamlessly changes people’s facial features and simulates makeup, has been used over 6 million times.

Kommentera