Känn igen stroke - rädda liv

Fick ett mejl just som handlar om hur man känner igen stroke. För att bekräfta uppgifterna läste jag också om stroke i Vårdguiden:

Stroke är ett samlingsnamn på hjärninfarkt och hjärnblödning. Stroke bör behandlas på sjukhus så fort som möjligt. Snabba åtgärder kan begränsa omfattningen av hjärnskador och handikapp.
Om Stroke hos Vårdguiden

Mejlet jag fick:


Att känna igen Stroke !

Under en fest snubblade en vän och föll- hon försäkrade alla att hon mådde bra (de erbjöd sig att ringa läkare) och bara hade snubblat på en sten för hon hade nya skor.

De hjälpte henne att snygga till sig och gav henne en ny tallrik med mat- och fastän hon verkade lite skakad, fortsatte Ingrid att roa sig resten av kvällen.

Ingrids man ringde senare och berättade att hans fru hade körts till sjukhuset – (hon avled senare på morgonen).

Hon hade fått en stroke på festen – om man hade vetat hur man känner igen tecken på stroke, kanske Ingrid fortfarande hade varit vid liv idag.

Läs detta och rädda liv

En neurolog säger att om han får hand om en strokepatient inom 3 timmar kan han totalt häva effekten av stroken …. totalt! Han säger
att det knepiga och svåra är att känna igen en stroke, få den diagnostiserad och få patienten till läkare inom 3 timmar.

Lära sig känna igen en stroke

Nu säger läkarna att alla kan lära sig känna igen en stroke genom att ställa tre enkla frågor:

  1. Be personen att le.
  2. Be personen att lyfta båda armarna.
  3. Be personen att säga en enkel mening (sammanhängande) (till exempel Solen skiner idag).

Om personen har problem med någon av dessa uppgifter ring genast 112 och beskriv symtomen.

En hjärtspecialist säger, att om alla som får detta e-mail skickar det till 10 personer, kan du räkna med att åtminstone ett liv kommer att kunna räddas.

Var en vän och dela detta med så många vänner som möjligt; du kan rädda deras liv.


Kommentera