Sökmotoroptimering - en tillbakablick

Idag är det ett år sedan Computer Sweden publicerade min debattartikel om sökmotoroptimering som skapade – ja just det – debatt. I onsdags publicerade samma tidning också ett bra reportage om hur Electrolux arbetar med sökmotoroptimering.

När jag återbesöker några av de kommentarer som skrevs om mig så kan jag häpna lite grann; att bli kallad för idiot för att jag uttrycker en åsikt är inte något jag är van vid.

Samtidigt måste jag säga att jag fick väldigt mycket medhåll som jag, när debatten pågick, inte uppmärksammade ordentligt – jag blev lite för beklämd och fick tunnelseende av alla personangrepp som riktades mot mig. Men tack för att kommentarerna finns kvar så jag kan läsa dem nu 😉

Sökmotoroptimering på Electrolux

Artikeln om Electrolux är till stor del en intervju med Klaus Salminen och går ut på att den mest lönsamma åtgärden är fortfarande att skapa bra webbplatser vars innehåll lockar besökare.

I slutändan var det nog precis det jag försökte få fram, att användarupplevelsen av den egna webbplatsen måste få ta framsätet i webbutvecklingen; och kritiken var ju mer mot sajtägare än SEO-konsulter.

Att Google lagt mycket krut på att identifiera de fula fiskarna och skruvat på de magiska reglagen för att premiera bra innehåll är bara att applådera; och antalet SEO-konsulter med svarta hattar har decimerats, dock försvinner de förstås aldrig helt.

Min SEO-story gav nya vänner

Hela storyn med min 330-ordiga artikel som skapade minst 13 500 ord i debatt på nätet blev faktiskt en schysst presentation som jag fått tillfälle att dra för ett antal kunder och intressenter.

Men det bästa i hela min SEO-story är dock att jag skaffade nya kontakter, allianser och vänner. Att ta ställning i frågan så resolut visade sig uppröra mer än jag kunnat ana men efter ett par nätter med ordbeprydda svärd så tog mig ur bataljen med ett leende på läpparna och en erfarenhet rikare.

Tack alla ni som deltog, även ni som kallade mig idiot. Man behöver en spark i arslet ibland för att tvinga sig själv att gå till botten med varför man egentligen tycker en viss sak.


Kommentera