För ett par månader sedan skrev jag ett debattinlägg som jag skickade in till Computer Sweden. Jag hörde inget och la därför ut inlägget i den här bloggen. Döm om min förvåning när jag slog upp sida 2 av CS igår och fann min debattartikel.

Min artikel behandlar sökmotoroptimering och min åsikt att sökmotoroptimering är fult eftersom det påverkar sökresultaten på ett negativt sätt.

Jag påstår inte att jag varit en ängel inom sökmotoroptimering genom åren. Vissa saker har jag själv gjort enkom för att försöka öka trycket av besökare till min sajt.

Jag vill framför allt föra fram en varningens klocka som handlar om att vårt fokus på att optimera och metodiskt, utan sammanhang, försöka ta makten över vissa sökbegrepp – riskerar att leda till att användarna förlorar förtroende för sökmotorerna, som ju indirekt då bara blir en till reklamkanal.

Självklart är det ganska provocerande att utdöma sökmotoroptimering som fult, varför jag förväntade mig en het debatt kring detta. Nu var jag inte beredd på publiceringen men jag ska försöka hinna med att länka till alla relevanta inlägg i debatten härifrån (listan växer när jag hittar något nytt):

Simon Sundén skriver även mycket intressant om Nyheter från Google som påverkar SEO-arbetet i Sverige (från SMX).

Relaterat

Spela in ljud för poddradio via Skype Jag gräver just nu på nätet efter verktyg som kan spela in Skype-konversationer. Syftet är att testa att producera poddradio. Just nu har jag hitta...
Exempel på Ajax När jag förklarar Ajax är det många som frågar mig om jag kan ge några exempel på webbplatser som använder det. På allmän begäran kommer alltså här en...
Jajja sökmotoroptimering i hetluften Het debatt pågår just nu i bloggosfären om företaget Jajja och upptäckten om att deras fulmetoder för sökmotoroptimering fortsätter i stor omfattning...

3 svar till “Länkar i debatten om sökmotoroptimering”

  1. Jag håller med om att det kan vara fel att göra massa extrahack för att bara komma högre i sökmotorerna.

    Istället borde man använda sig av sunt förnuft och använda HTML / CSS på det sättet det är tänkt. Tex att använda H1-element för rubriker, att använda P för paragrafer, att ha prydliga länkar som går att använda utan JavaScripts osv.. (detta anser inte jag som nånslags fusk)

    Följer man standardsätten verkar det som att sökmotorerna hittar sidorna bättre också. Sedan att man bonusar i form av usability / accessibility gör inte saken sämre!

  2. Hehe,

    Jag förstår att det väckte ont blod lite här och där men jag tycker du har rätt Per. Man skulle kunna likna det vid doping. Alla har samma förutsättningar men sen kan man bättra på resultaten med lite piller och annat skit:-)