SMC:s trådlösa WiFi-telefon för Skype

Strax innan vår semester i Florida anlände mitt WiFi-paket från Skype med en SMC Wi-Fi phone, router från FON och 500 minuter samtalstid. Batteritiden sänker betyget men samtalskostnaden – gratis – är ju oslagbar.
SMC WiFi Phone
Den trådlösa WiFi-telefonen från SMC, i samma storlek som en gängse mobiltelefon men betydligt lättare, är en telefon som kopplar upp sig mot trådlösa nätverk och låter mig telefonera via Skype utan dator.

Gratis samtal, eller lokalsamtal, över hela världen

I Florida kunde jag alltså stå ute på gatan, koppla upp mig mot ett trådlöst nätverk som jag råkade stöta på, och ringa gratis från telefonen till familj i Sverige med klart godkänd samtalskvalitet. Eftersom jag betalt i förväg för SkypeOut kunde jag också ringa vanliga fasta telefoner till svensk lokalsamtalstaxa!

Ringa mig då? Jovisst tar telefonen emot samtal, men det fina i kråksången är förstås också att jag har ett 08-nummer kopplat till mitt Skype-konto, så att jag kan nås via lokalsamtal var jag än är i världen. Är telefonen inte uppkopplad så tar telefonsvararen emot, eftersom Voicemail ingår när man köper ett SkypeIn-nummer.

Problem på Starbucks öppna nätverk

Telefonen klarar av krypterade nätverk (om jag har lösenordet) och kan koppla upp sig och logga in på Skype automatiskt om den känner igen ett trådlöst nätverk. Många gratis WiFi-nätverk (som de som erbjuds av Starbucks och MacDonald’s) kräver dock en inloggning via webbläsare, vilket tyvärr utestänger telefonen.

Just nu funkar WiFi Phone bäst i storstäder

Vi befann oss i en liten semesterort där tillgången till WiFi var ganska låg, men ska du till exempel till en storstad som London borde SMC WiFi Phone vara en given reskamrat. Där hittar du öppna nätverk vart du än rör dig. Men på en punkt har dock tekniken inte hunnit ikapp mobiltelefonin (men det är på gång): du måste nämligen stå still för att inte komma utanför routerns räckvidd (ofta cirka 90 meter). Kommer du utanför nätverket så bryts förstås samtalet.

Att vara en early adopter inom trådlös ip-telefoni för konsumentmarknaden innebär att man får stå ut med små skavanker och bristfällig teknik, men när samtalet är gratis istället för att kosta bortåt 15 kronor minuten kan man stå ut med en hel del. Att behöva ladda telefonen varje dag irriterade mig dock.

Nästa steg är bland annat att slippa en separat nalle. Skype är givetvis på väg in i mobiltelefonerna och handdatorerna.


Kommentera