Sluta säga Afrika!

Allt oftare märker jag hur människor i webbranschen börjar få upp ögonen för den fantastiska digitala och mobila utvecklingen på den kontinent som ligger direkt söder om Europa. Men jag grimaserar illa så fort jag hör fraserna “Så här är det i Afrika…” eller “I Afrika så har man lyckats…” eftersom det visar prov på en löjeväckande okunskap. I samma andetag generaliserar man om 55 länder och en yta som är större än USA, Kina, Indien, Japan och hela Europa… kombinerat! Jag lovar att den digitala utvecklingen ser väldigt olika ut i de olika länderna, och pratar vi om digitala klyftor i Sverige så kan vi prata om digitala raviner i exempelvis Moçambique, Liberia och Madagaskar.

Nästa gång någon säger Afrika i en föreläsning, ropa högt och tydligt “Men vilka länder!!?”

Jag har en önskan om att de människor som pratar om globaliseringen, och hur tillgången till kunskap ökar, faktiskt visar prov på detta genom att själva ta till sig kunskap och inte prata om mobilbetalningar i Afrika, utan om mobila banktransaktioner där de faktiskt gör skillnad, som i Kenya, Sydafrika, Somalia, Sudan och Algeriet.

Förhoppningsvis kan denna karta, av Kai Krause, med länder och kontinenter insprängda i Afrika vara till hjälp för att förstå på vilken otroligt tunn is man man flanerar när man pratar om företeelser som på något sätt skulle vara generella för Afrika.

Om du inte faktiskt menar att prata om något som är gemensamt för alla 55 länder, sluta säga Afrika. Allvarligt. Sluta.

afrikas-verkliga-storlek-axbom


Kommentera