BankID slutar funka i iPhone 6 – skrota ansvarsfullt

BankID slutar funka i iPhone 6 – skrota ansvarsfullt

När BankID avslutar sitt stöd för iOS 13 den 3 juni så släcks möjligheten att använda BankID-appen på iPhone 5s, iPhone 6 och iPhone 6 Plus. Tre gedigna modeller som alla nu får bli elektroniskt avfall när en app som är snudd på obligatorisk för vardagen i Sverige helt slutar funka i dem.

De personer som medvetet hållit sig kvar vid någon av dessa modeller av hänsyn till miljöpåverkan, inte haft andra behov eller helt enkelt prioriterat andra utgifter, har nu inget annat val än att köpa nytt.

Jag använder denna nyhet som påminnelse om att alltid lämna in din gamla telefon för återvinning så att råvarorna i den kan återbrukas, i stället för att lägga den i en byrålåda. Mobiler är en av de snabbast växande strömmarna av elektronikskrot i världen.

⚖️
En mobiltelefon väger i snitt 169 gram men skapar under sin produktion ungefär 86 kilo avfall som du aldrig ser. En laptop väger 3 kilo men skapar 1200 kilo osynligt avfall. (Källa: Avfall Sverige på osynligtavfall.se)

Från ett ton iPhone-komponenter utvinns lika mycket guld och koppar som man typiskt utvinner ur 2000 ton sten från en koppargruva. Även plast och keramiskt material kan omhändertas, och det uppskattas att upp till 95% av allt material i din mobil kan nyttjas på nytt.

  • Apple tar emot din iPhone, men har förstås inte så många fysiska butiker att lämna in i.
  • Elgiganten har också ett inbytesprogram, med många butiker runtom i landet. De samarbetar även med Secure Collect.
  • Om du har lite större behov av att hantera elektronikskrot, kanske som företag, kan en tjänst som Recycla eventuellt vara aktuell.
  • Hos Swappie kan du sälja din telefon och även köpa begagnat.
  • Din närmaste återvinningscentral kan också ta emot telefoner.
📱
Glöm inte att radera allt innehåll från din mobil innan du lämnar över den till någon annan, efter att du gjort nödvändiga backuper. De flesta telefoner har en funktion som heter Fabriksåterställning.

Tipsen jag skriver här gäller förstås även laptops och läsplattor, och oavsett varumärke (dock hanterar Apple och Swappie endast iPhone).

När fler lämnar in sina telefoner (och annan elektronik) leder det till att

  • behovet av miljöskadlig gruvdrift minskar,
  • energiåtgång och genererat avfall vid produktion minskar drastiskt, och
  • att risken för att telefonerna till slut hamnar i sopberg minskar – något som idag bidrar till läckage av miljöfarliga gifter i mark och vattendrag.

Helst använder man förstås sin telefon så länge den inte är uttjänt. Eller till dess att säkerhetsuppdateringar upphör från tillverkaren, samhällsviktiga tjänster ger upp sitt stöd för den, och den tvingas i pension av faktorer bortom din kontroll.


Kommentera