RSS - vad är det?

RSS är något så ovanligt som en förkortning med tre olika betydelser beroende på vilken version av RSS man talar om:

  • Rich Site Summary (RSS 0.9x)
  • RDF Site Summary (RSS 0.9 and 1.0)
  • Really Simple Syndication (RSS 2.x)

Den sistnämnda betydelsen, Really Simple Syndication, tycker jag bäst förmedlar vad det handlar om:

RSS innebär att en webbplats erbjuder en alternativ sida för sitt flöde av nyheter, blogginlägg, recept (om man heter Jamie Oliver) eller egentligen vad man vill. Det fina med den alternativa sidan är att den är formaterad i ett standardiserat XML-format. En nyhet på den sidan kan allså se ut så här:

<item>
 <title>
  Nyhetens rubrik
 </title>

 <link>
  http://www.axbom.se/lank_till_nyheten
 </link>

 <description>
  <p>Innehållet, brödtexten i nyheten</p>
 </description>

 <pubDate>
  Sun, 10 Apr 2005 20:41:42 +0200 (publiceringsdatum)
 </pubDate>
</item>

Det som händer sedan är att man som användare på sin dator har en programvara, gärna gratis ;), som kan läsa dessa webbsidor i XML-format. Finessen är att programmet kollar webbsidan med viss regelbundenhet; som du själv bestämmer; och om det finns en ny nyhet så har du den direkt i din dator, utan att behöva besöka webbplatsen. Det finns även tjänster för att prenumerera på RSS-flöden via din webbläsare.

En RSS-läsare

Jag använder Mozilla Thunderbird som jag anser är bästa e-postprogrammet just nu, och den har även en inbyggd RSS-läsare. Jag behöver då inte ha ytterligare ett program för att läsa RSS-flöden. Bilden nedan, i kraftigt förminskad och nedskalad version, visar hur det kan se ut när jag läser om Nuders första vårpromenad med hjälp av Expressens RSS-flöde. Som du ser funkar det som i ett e-postprogram att jag ser inom parentes hur många olästa nyheter som finns tillgängliga.

Skärmdump från mitt e-postprogram som visar hur RSS-flöden ser ut

Lägg märke till att de flesta flöden jag prenumererar på är just bloggar. Det beror till stor del på att bloggosfären är bäst på att erbjuda flöden via RSS; men givetvis också på att de mest intressanta artiklarna kommer därifrån. Jag hoppas dock att fler och fler företag inser fördelarna med RSS – ju mer spridd tekniken blir desto lättare blir det att nå ut till intressenter. Jag tänker också på intranät där det så ofta blir att de anställda går in på morgonen och inte mer under dagen. Med ett RSS-flöde kan det plinga till om det kommer en ny nyhet på intranätet.

Min blogg som RSS

Om du vill ha min blogg som RSS-flöde är det den här adressen du ska lägga in i din RSS-läsare: http://www.axbom.se/index.rdf


Kommentera