Raoul Wallenberg Talks #1

Vad har AI med mänskliga rättigheter att göra?

Raoul Wallenberg Talks #1

I samarbete med Raoul Wallenberg Institute bjuder Altitude Meetings in till en ny serie med internationella föreläsningar om mänskliga rättigheter. Jag har fått äran att inleda första tillfället med mina perspektiv kring hur utbyggnaden av artificiell intelligens (AI) runt om i världen påverkar de människor som redan är sårbara och utsatta.

Föreläsningen är på engelska och avslutas med en paneldiskussion.

Uppdatering: Presentationsbilder,transkribering av föreläsningen och referenser finns på min engelska blogg.

När och hur?

Föreläsningen och panelsamtalet kan ses kostnadsfritt på stadshallen.se den 20 januari 2022, klockan 9-10.

Bakgrund

Lyssna när Samtidspodden samtalar med Christina Geijer af Ekström, kommunikationschef på Raoul Wallenberg Institute, om det arbete som människorättsorganisationen gör. Du får även höra Ulrika Hjerpe på Altitude Meetings berätta om planerna för ombyggda Stadshallen i Lund, där samtalen så småningom kommer äga rum.

Välj plattform: Avsnittets webbsida | Apple Podcasts | Spotify | Overcast

Mitt intresse

När jag fick denna förfrågan sa jag ja på stående fot. På evenemangets beskrivning kan du läsa att min internationella bakgrund, tillsammans med ett tidigt intresse för datorer och ansvarsfull innovation, har skapat en stark vilja att arbeta för rättvisefrågor i den digitala världen.

Men det går djupare än så.

Jag skrev i grundskolan en uppsats om Raoul Wallenberg och storheten i hans insatser har gjort sig påminda med jämna mellanrum i mitt liv, små knuffar som påminner om att det mot alla odds går att välja den humanitära vägen. För en ungdom i yngre tonåren var det en viktig insikt att efterlevande av lagar och att leva etiskt inte alls behöver vara samma sak.

Och uppsatsen om Raoul Wallenberg, den skrev jag på en Atari 600XL och tryckte ut på en matrisskrivare. Det är stort för mig att under hans namn få prata om att välja den rätta vägen för framtidens datorer, ur ett humanitärt perspektiv.

Det här inlägget finns också på engelska.


Läs gärna min artikel Digital omtanke: en mänsklig handling, som innehåller lärdomar om hur IBM hjälpte nazisterna att automatisera sin administration under förintelsen.

Digital omtanke: en mänsklig handling
Det var den 26 september 1983. Jag var nio år gammal. Stanislav Petrov var 44 år. Ungefär som jag är idag. Han var inne på sitt andra raka arbetspass i kontrollrummet för det sovjetiska varningssystemet Oko. Plötsligt kom det som var kalla krigets värsta farhåga, larmet om en kärnvapenattack från

Kommentera