Människans primitiva drifter

Människans primitiva drifter

Mitt bidrag till blogstafetten. Ämnet kom från Hakke snackar.

När vi fick vårt första barn lärde jag mig att förlossningen är en av de mest primitiva företeelserna i ett civiliserat samhälle – den tydligaste påminnelsen om att vi är däggdjur.

Det som kanske överraskade mig mest var mina egna okontrollerbara känslor av hopp, förtvivlan, kärlek, en frustrerande maktlöshet – och så den mest skrämmande känslan av dem alla: “Om någon skadar mitt barn är jag beredd att döda.”

Förklaringen till denna känsla hos en tämligen lugn och sansad person grundar sig i en av de starkaste primitiva drifterna: att överleva. Mitt eget liv är begränsat och jag lever endast vidare genom min avkomma, därför är skyddandet av mina söner nu min viktigaste uppgift.

Sexdrift inte primitiv!

När vi talar om primitiva drifter menar vi de drifter som är närmast naturen, närmast ett naturligt beteende utanför civilisation. Närmast i medvetandet hamnar inte sällan den sexuella driften.

Men den sexuella driften är inte inte en primitiv drift, utan snarare en drift som blir starkare med välfärd; alltså en av de starkare drifterna i västvärlden just nu.

Vi är mer fokuserade på sex i ett civiliserat välfärdssamhälle än vad som är fallet hos jägar-samlarfolk . Vi behöver inte slåss och slita för vår överlevnad, de primitiva drifterna tonas ner och bekvämligheten slår rot. Sex träder in som en aktivitet vi ännu inte är mätta på, och sex exponeras i media; lite som en kokbok med färgsprakande foton på läckra delikatesser.

Detta är särskilt tydligt hos djur i fångenskap (läs: djurparker). Parkdjur lever i ett välfärdssamhälle och är betydligt mer upptagna av sex än djur i sin naturliga miljö. Tänk på det nästa gång en Dvärgschnauzer juckar mot ditt ben; han har det för bra.

Dominans är den primära driften

Dominans är en av de mer tydliga primitiva drifterna och i fallande
ordning kan jag konstatera att de grundläggande drifterna för ett däggdjur är:

  • Territorium: “Det här min savann”, “Jag har en femma i Vasastan.” eller “Kolla min webb på egotrippad.nu”
  • Status/Roll: “Jag kan klå dig”,”Jag är marknadschef”, eller “Adam Alsing kommenterade min blogg idag”
  • Överlevnad: “Jag bara måste uppför den här forsen för att lägga ägg”,”Om du skadar mitt barn så dödar jag dig.” eller “Jag har förbetalt mitt domännamn för 100 år.”

De primitiva drifterna är bara förrätten

Det senaste årtiondet har visat prov på hur svenskarna tar ytterligare steg mot bekvämlighet och lugn. Oron för krig och svält är minimal, färre och färre gör militärtjänst, räntorna har varit rekordlåga(!), trots arbetslösheten är signalerna att vi faktiskt har det rätt bra.

Tillgång till bostäder är god och även på Internet kan vi dominera över vårt eget territorium (läs: blogg), det finns ett oändligt antal nätverk och hierarkier där vi kan hitta en bekväm tillvaro och status.

Idag smäller innehavet av en iPod högre än mellanchef på Arla. Kampen för överlevnad har visat sig inte vara så energikrävande.

De primitiva drifterna äter sig mätta och fram träder i stället andra drifter som hungrar efter uppmärksamhet.

Männen börjar sminka sig

I vardagen pratar vi om “i-landsproblem” och skrattar lite ironiskt åt hur vi kan hetsa upp oss över småsaker, men trots allt är vi dömda att följa nya drifter, när de primitiva impulserna är utagerade.

Männen tar steget fullt ut och börjar sminka sig – vi ägnar oss åt naturligt urval baserat på sexuellt urval.

— Javisst jag läser Manolo då och då, men har ännu inte köpt concealer.

— Visst grabben men vilken fuktighetskräm använde du i morse?

Men är civilisation bra då?

En del människor menar att “civilisationen bidrar till att förstöra människors relationer och naturen genom införandet av hierarkier och abstrakta koncept för att styra de samma”.

Jag menar att civilisationen är ett naturligt steg i vår evolution för att varje människa som föds snabbare ska komma vidare i sökandet efter tillfredställelse – vilken drift som tar överhanden efter de primitiva drifterna är individuell.

Låt oss kalla det driftens urval: Den som har drifter som just nu gynnar en förmåga att skapa nytt liv, kommer att vinna.

Kort om våld

En medvetenhet om de primitiva drifterna är viktig för att vi ska förstå oss själva. När en människa finner sig utan territorium och utan en plats i en struktur med möjlighet till avancemang så är överlevnadsdriften på ett absolut minimum.

Hos en sådan människa kan vi hitta ett destruktivt våld, ett våld som inte grundar sig i en vilja att överleva.

Våldet blir desperat och oförutsägbart, utåtriktat eller inåtriktat – det dämpas bäst genom att tillfredställa de grundläggande drifterna, att ge ansvar och mening – en plats i en struktur.

En primitiv drift, utmärkande för människan, är också ett starkt behov av närhet. Nej, inte sex utan snarare beröring. Att leva i celibat leder inte till självmordstankar men däremot kan barn dö av brist på närhet och kroppskontakt.

Drifterna betas av, en efter en

Genom att beta av listan med drifter försöker vi bli mätta på livet. I strävan att tillfredställa en drift kan dock en annan, tidigare tillfredställd drift, obemärkt växa sig större.

Vad är du sugen på idag?

Primitiva Sociala Personliga
Territorium
Status/roll
Överlevnad
Beröring
Erkännande
Givmildhet
Kontroll
Kärlek
Kunskap
Rikedom
Fysik/skönhet
Extas


Jag lämnar över stafettpinnen till Sandra och ger henne ämnet: “En bra lärare”.


Kommentera