Krymp storleken på PowerPoint-bilderna

Ni vet alla PowerPoint-presentationer som skickas kors och tvärs via mejl och väger långt bortom 2 megabyte, som stora bananklasar med floskler?

Det är bilderna (diagram, foton, skärmdumpar) som tar så stor plats tillsammans med det faktum att Windows har dåligt stöd för att ta skärmdumpar med lågupplösta bilder.

En del av lösningen hittar jag i gratisversionen av programmet Screen Hunter.

Klipp bara en del av skärmen

Med Screen Hunter kan du bestämma att en tangent, exempelvis F6, aktiverar programmet när du vill spara hela, eller en del av skärmen. Du klipper sedan helt enkelt ut den del av skärmen som du vill ha med i din presentation.

I och med att du kan välja att klippa just den del av skärmen du vill ha, och slipper beskära bilden i PowerPoint (som inte tar bort, bara döljer den större ytan), sparar du garanterat utrymme.

Spara som JPG (*.jpg)

Genom att spara bilderna i JPEG-format med hjälp av Screen Hunter och infoga dem från hårddisken så sparar du ytterligare utrymme. Windows sparar nämligen urklipp i så kallat bitmap-format utan komprimering. vilket gör bilderna enorma.

Så där ja, nu kan du nog minska storleken på din PowerPoint med cirka nittio procent! Tänk vad det kan göra för världens bandbredd när vi slipper trycka bananer genom sugrör!

Rekommenderade inställningar

From

  • Capture what: Rectangle area

To

  • Copy captured image to: Clipboard och File (du kan då på själv välja om du vill klistra in eller infoga från filen på hårddisken)
  • File Type: JPEG File (*.jpg)

En trevlig feature är också att du kan välja att inkludera muspekaren i ditt urklipp, vilket i vissa sammanhang ger en ökad betraktarkänsla. Mycket nöje!


Kommentera