Mina poddar sedan 2007

Mina poddar sedan 2007

Jag släppte min första podd i maj 2007, en månad innan den första versionen av iPhone kom ut. Målgruppen på den tiden var andra teknikentusiaster som också upptäckt tjusningen i att lyssna på eldsjälar med liknande intressen sända ut sina funderingar i radio-format över Internet. Eller ja, den primära apparaten för lyssnande var då Apples iPod, som gav podden dess namn. En vetskap som förstås rinner allt närmare bortglömdheten.

I min första podd, Webbtrender, upptäckte jag den otroliga förmånen det innebär att ha en ursäkt att ringa upp och prata med människor som inspirerar mig. Brandon Schauer, Simon Sundén och Ted Valentin är bland mina tidiga intervjuoffer. I avsnitt två fick jag sällskap av Anna Simon då vi pratade om Webb 2.0 - och min intervju med Jonas Hombert. Kanske det jag mest häpnar över idag är att jag vågade ringa upp Don Norman, en absolut gigant i designvärlden och personen som myntade begreppet "user experience". Intervjun med honom kom ut i maj 2008. Sedan dess har vi även intervjuat honom två gånger på UX Podcast.

Efter Webbtrender kom Fredagsbubbel under 2009 som bjuder på ännu fler intervjuer med svenska internetpionjärer, inklusive Sandra Wissting, tidig e-utvecklare i skolvärlden. Det blev dock allt svårare att hålla ångan uppe där i början och jag visste att det skulle bli lättare om vi var två. Sedan 2011 producerar jag således UX Podcast tillsammans med min vän James Royal-Lawson. Tillsammans har vi släppt 274 avsnitt och intervjuat briljanta människor från hela världen. Det är förstås en ynnest att få denna tillgång till värdefulla perspektiv och lärdomar. Något som definitivt hjälpt mig att lägga tid på rätt saker i mitt yrkesliv.

Du kan lyssna på alla dessa poddar på Spotify, Apple Podcasts eller din egen favorit-plattform. Så antingen skruvar du tillbaka tiden till 2007:s nostalgiska era och hör hur verkligheten såg ut då och vilka tokiga spådomar som gjordes, eller så förbereder du dig för avsnittet av UX Podcast som kommer ut på fredag med Almira Osmanovic Thunström. Almira gör helt fantastiska saker inom virtual reality-området kopplat till sjukvård. Och hon gör det mot alla odds. Intervjun med Almira påminner mig om hur vi med podden kan hjälpa de riktiga hjältarna att synas mer.

Länkar till poddarna


Kommentera