Pitcha din idé på 1 minut

Pitcha din idé på 1 minut

Lördag den 16 mars, klockan 11, drar finalen i Travelhack 2013 igång. Under ett dygn kommer de 20 lagen bygga smarta lösningar som ska bidra till en mer smärtfri upplevelse i kollektivtrafiken. Efter att slutsignalen går ska lagen dessutom få pitcha sin idé på scen under en minut vardera. En ack så betydelsefull minut.

Pitchen är viktig för att den ger en samlad bild av laget, vad de har åstadkommit, vad deras drivkrafter är och hur väl man kan visa upp nyttan med sin idé och sälja in den. Det senare ska verkligen inte underskattas — det är många bra idéer som aldrig riktigt får dragkraft och support trots ett bra tänk. Förmågan att pitcha kan vara avgörande.

Tyvärr är det alltför lätt att skjuta pitchen framför sig i sitt fokus på utvecklande under de 24 timmarna, och riskerar därmed snubbla över ord, missa viktig information, prata på alltför snabbt så ingen hänger med eller helt enkelt bli avbruten i en mening när minuten är slut. Planeringen inför pitchen, och att det börjar tidigt, är viktigt för att lyckas leverera hela vägen.

Som jurymedlem i hacket kommer jag imorgon inleda med att berätta lite för lagen om hur de ska tänka inför pitchen. Inför detta har jag också tagit fram en mall man kan använda sig av för att strukturera sina tankar och säkerställa att man tänkt på både struktur, innehåll och tempo i sin presentation. Det är en generell mall som givetvis är fri att använda för vem som helst som står inför att pitcha en idé.

Mallen: Pitcha din idé på en minut

Mallen för Pitcha din idé på en minut

Ladda ner mallen som PDF

Den som är snabb ser genast att om man plussar ihop sekundrarna som jag angett i just denna mall så hamnar man på 50 sekunder. Det är en medveten påminnelse om att man kan behöva 10 sekunder för att faktiskt pausa, och andas.

För att förstå allt i mallen kommer man nog behöva höra mig berätta om den, vilket jag förmodar kommer bli möjligt i och med att allt filmas.

Jag önskar alla lagen lycka till och ser fram emot grymma pitchar på söndagen!Kommentera