Per Axbom heter jag och är inte ett nyckelord

Per Axbom heter jag och är inte ett nyckelord

Jag har fått veta att när man söker på mitt namn så dyker det upp annonser för flera andra svenska konsultföretag och byråer inom digital design och UX. Vilka som dyker upp varierar. Det går alltså till så att en person som söker på mitt specifika namn (“per axbom”) får upp dessa företag som förslag under sponsrade länkar. Personer som letar efter mig lockas alltså till att klicka på andra företag.

Att mitt namn är tätt kopplat till UX och design handlar förstås om att jag under 20 år publicerat en mängd kostnadsfria artiklar, blogginlägg, poddar och inspelade föreläsningar inom dessa ämnen. Det känns först nästan smickrande men sedan ändå olustigt att sökningar på mitt namn genererar annonser till företag som  konkurrerar med mina tjänster.

Tack och lov är jag så tekniskt bevandrad att jag inte tror att dessa företag gjort något illvilligt. Antingen har mitt namn halkat med av bara farten i en samling med nyckelord (ibland föreslår Google och man trycker slentrianmässigt okej) eller så använder man mer troligt det som kallas för bred matchning. Ett nyckelord som “UX” med bred matchning skulle kunna göra att annonser även visas för mitt namn.

Nyligen publicerades min bok om att minimera negativ påverkan i den digitala världen. Därför skickar jag Digital omtanke till dessa företag, som ett första steg i en dialog för att komma överens om att de utesluter mitt namn som nyckelord för sina annonser, men också som ett stöd för reflektion. I det här fallet missgynnas jag och min verksamhet, men kanske drabbas vi alla i någon mån.

Jag tar gärna en fika och pratar om hur det blir så här, vilka skador det kan innebära för en frilansande egenföretagare och vad man eventuellt kan göra annorlunda för att mildra problemet.

Bara för att det inte är illvilligt – eller ens medvetet- betyder förstås inte att det är mindre skadligt. Det betyder i stället att vi alltid kan bli bättre på att tänka efter före. Det är just denna aspekt av etisk design som jag utbildar och coachar inom idag, för att säkerställa att så få människor som möjligt, i så liten utsträckning som möjligt, far illa av det vi gör online.

Och till dig som läser, om du är så nyfiken att du ger dig sjutton på att ta reda på vilka företag som dyker upp, så är jag tacksam om du inte hänger ut dem (ingen, eller få, gör sannolikt något medvetet fel). Om du vill kan du meddela privat – då med skärmdump  – så att jag kan hitta och skicka boken till alla som på något sätt gynnas av att mitt namn leder till deras annonser.

Fixen är nämligen i slutändan enkel: lägg in “axbom” och “per axbom” som negativa sökord. Då triggas inte er annons på mitt namn.

Kram! 🐼


P.S. Stort tack till alla smartskallar som jag involverade i dektektivarbetet kring detta. Ingen nämnd, ingen glömd. ❤️


Kommentera