Pappor som ammar

I Jensens Pappablogg fick jag nys om det som jag vet att någon nämnde för mig på någon tillställning tidigare i år: Män kan amma.

Så om du, liksom jag ibland, har gått runt och undrat varför män har bröstvårtor så finns det enkelt svar: som däggdjur har vi en förmåga att laktera. Vi har också mjölkkörtlar, vilket egentligen är en ganska naturlig slutledning av att både flick- och pojkbebisar kan ha så kallad häxmjölk:

Häxmjölk
Barnet, både flickor och pojkar, kan bli lite svullen kring brösten och till och med få lite mjölk, s k “häxmjölk”. Det beror på hormoner som gått över från mamman och försvinner inom några dagar.

Nu är det lite tabu inom de flesta kulturer för män att amma men Sverige kanske kan bli ett föregångsland nu när regeringen vill tvinga på oss osjälvständiga handlingsförlamade föräldrar delad föräldraledighet*. Frågan återstår dock: vågar jag över huvud taget testa?

— Nä grabbar jag kan faktiskt inte följa med ut på en öl ikväll, jag ammar fortfarande…

*Förtydligande: Jag är emot allt vad tvång heter när det gäller föräldraledigheten. När jag tar ut mina respektive halvår med mina söner så är det för att jag älskar dem och vill så mycket som möjligt med dem, inte för att staten tycker att det vore en bra grej.


Kommentera