Opera

Det som började som ett projekt för datorer med låg prestanda har blivit ett mycket populärt alternativ till de två stora webbläsarleverantörerna.

Opera skrevs från grunden – den är inte baserad på kod eller gränssnitt från NCSA Mosaic, som ju både Internet Explorer och Netscape är. Detta har gett Opera funktionalitet som andra inte är sena att kopiera: zoomning på sidan, flikbaserad bläddring mellan sidor och musgester. Sin lilla storlek till trots kan Opera också skryta med enormt bra stöd för standarder: HTML, XML, WML, CSS, JavaScript, DOM och Java.

Opera Software har siktat på att bygga en webbläsare med stöd för så många standarder som möjligt. Marknadsandelen ökar lite men stadigt och eftersom de framgångsrikt levererat webbläsare även för andra plattformar, som mobiltelefoner och digitala assistenter, befinner de sig i ett läge där ropen kan börja skalla ordentligt efter Opera.

Det finns två gratisversioner av Opera att ladda hem, en med Java och en utan. Den utan är testets minsta installationsfil på blott 3.25 MB. Om du redan har Javastöd installerat på din PC behöver du inte tanka hem den större filen på 12.6 MB.

Opera belamrar inte din dator med reklamlänkar och ikoner som Netscape tenderar att göra, men gratisversionen har en smal rad med reklam högst upp i webbläsarfönstret som serveras av Googgle Adwords. Under testen måste vi erkänna att vi inte la märke till reklamen särskilt mycket!

Opera 7.1 har vid första anblick ett ganska fullproppat användargränssnitt. Många knappar och ikoner tar upp plats och gör att du bör ha en skärmupplösning på 1024×768 om du vill köra standardkonfigurationen. Liksom Mozilla är dock Operas form hyfsat lätt att anpassa med mindre och färre knappar. Lite handpåläggning är alltså att rekommendera för att utnyttja skärmytan bättre.

Operas gränssnitt
Operas gränssnitt har många knappar men funktionerna är genomtänkta och lätta att använda. Det är enkelt att stänga av JavaScript till exempel.

Opera har varit duktiga på att med varje ny version introducera ny funktionalitet för användare i sin webbläsare, och inte bara fixat buggar som annars är så populärt hos det stora drakarna.. Opera var bland annat de första att introducera fliksystem för fönster som sedan kopierades av bland annat Mozilla.

Med en av de nya finessera, knappar för snabbspolning (fast forward) underlättar man navigering i bland annat sidor med sökresultat. Med snabbspolningsknappen hoppar du till Nästa sida oavsett var länken för Nästa sida är placerad (oftast längst ner) och du behöver alltså inte rulla ner på sidan. De flesta sökmotorer som Google med flera använder en ”Nästa”-länk för att indikera nästa sida i resultatlistan.

Opera snabbspolning
Med hjälp av Operas snabbspolningsknapp hoppar jag lätt mellan sökresultatsidorna på Google.

I avdelningen tillgänglighet har Opera också introducerat Zoomning för webbsidor. Medan Internet Explorer och Mozilla står fast vid möjligheten att minska och öka textstorleken ger Opera dig allså möjlighet att zooma med hjälp av procentangivelser. På det sättet förstoras eller förminskas allt på sidan, inklusive bilder. Personer med dålig syn ser alltså även bilderna bättre. Den här funktionen funkar även om teckensnittsstorleken är låst av designern samtidigt som formen på sidan bibehålls, vilket den inte gör om endast texten byter storlek.

Opera zoomnings-funktion
Vi zoomar in på regeringen.

Bland övriga funktioner vill vi också nämna Password Wand (trollstav för lösenord) och Small Screen Rendering. Password Wand låter dig komma ihåg inloggningsuppgifter och sedan fylla i dem genom att bara klicka en gång på trollstaven i navigeringsfältet.

Small Screen Rendering låter dig snabbt se hur webbsidan skulle se ut på telefoner och andra småskärmsprodukter som använder Operas webbläsare. Small Screen Rendering gör bland annat att användare med små skärmar slipper rulla i sidled. Mycket tacksamt!

Vill du stänga av JavaScript är det lika enkelt som i Mozilla med tillägget att du kan välja att bara stänga av vissa JavaScript, exempelvis de som påverkar fönsterstorlek.

Gällande support för Opera finns forum och mailinglistor att tillgå. Den som betalar för läsaren får, förutom att man slipper raden med reklam, något som kallas för Premium support och innebär egentligen e-postbaserad support. Erfarenheten säger oss att man klarar sig långt genom att interagera med andra användare i forumen. För nya användare finns också givetvis en guide till de vanligaste funktionerna.