Firefox

Firefox är i sanning en liten, modulär webbläsare. Den är lätt och nedbantad i sin installationsfil på 6 megabyte, något som bäddar för en snabb och smidig surfupplevelse.

Kanske är du nöjd med denna enkla webbläsare eller så kan du välja bland ett ökande antal insticksprogram som du laddar hem från Mozillas webbplats. Extensions, som de kallas, utvecklas av Mozilla själva och av entusiaster som älskar att visa upp sina förmåga. Det finns insticksprogram för allt från en ny knapp i verktygsfältet till det som vi kallar musgester.

Firefox gränssnitt
Firefox har ett enkelt och avskalat gränssnitt. Kanske är det för enkelt?

Tanken med insticksprogram är att de låter dig ha en smärt och smidig webbläsare och alla som vill ha extra funktionalitet kan ladda hem en extension. Nackdelen är att att alla inte alltid vet vad de vill ha. Att leta runt bland alla extensions är inte helt självklart och kan bli en tidskrävande process. För en mogen användare full av idéer kan det dock visa sig vara himmelriket.

Firefox insticksprogram
Vi laddar hem en extension i form av en kalender. Vi får dock väldigt lite info om vad kalendern gör och vad som skiljer den från de andra kalendrarna vi kan installera.

Ett exempel på när modultanken kanske inte faller så väl ut är sökrutan till höger om adressfältet. I standardinstallationen har jag en sökruta som ger mig en sökning i Googles sökmotor. Vi ser egentligen inget fel i detta, eftersom Google är den dominerande sökmotorn just nu. Men för att kunna använda fältet för sökning i andra sökmotorer måste man ladda hem ett insticksprogram för varje sökmotor man vill kunna söka i via sökrutan. I kommande versioner ser vi nog gärna att man kan välja bland fler sökmotorer redan från start, samt att man kan lägga till sökmotorer manuellt utan att behöva ladda hem ett insticksprogram.

Firefox sökfält
Förvånansvärt få sökmotorer är installerade från start.

Den mesta styrkan i Firefox ligger nog snarast i sitt minimalistiska gränssnitt, där även den mest räddhågsne nybörjarsurfaren inte behöver känna sig överöst med knappar, menyer och finesser som bara ligger och skräpar. Här är det bakåt och framåt som gäller, ett adressfält och ett sökfält. Vad mer behöver man ha?

Firefox installeras även från början med flera av de vanliga finesserna som utmanövrerar Internet Explorer: fliksystem, pop-up-blockerare, smart verktyg för nedladdning av filer och sökruta i navigeringsfältet. Inkluderat finns också användarvänliga kontroller för att slå av och på JavaScript, Cookies och bilder och förmågan att blockera flera HTML-baserade reklam-banners. Den snygga möjligheten att välja Shrink to Page i utskriftsläge behålls också i Firefox.

En ytterligare funktion, Find as You Type, är unik för Mozilla och Firefox. Den låter dig hitta ord på webbsidor genom att helt enkelt börja skriva dem. Ord på sidan som matchar din text markeras när du skriver.

Firefox - Find As You type
Skriv ett ord och förekomsten av ordet markeras på sidan.

Mozilla Firefox är ett tecken på att fler och fler efterfrågar en webbläsare som är avskalad, enkel och med endast de viktigaste funktionerna och finesserna i standardinstallationen. Att man sedan på ett enkelt sätt kan bygga på Firefox med mängder av fler funktioner, allt efter behov, gör den till en sann utmanare till alla jättar som vill trycka in allt och lite till från start.


Kommentera