Oförtryckbar

Jag kritiserar ibland Google, som jag dock oftast höjer till skyarna, för att kyssa Kinas kedjor när de ställer upp på att censurera sökresultat i sin kinesiska smakvariant. Nu har Amnesty International reagerat starkt på den här förtryckartrenden på internet som blir alltmer utbredd.

Amnesty kör just nu en kampanj som heter Irrepressible; bakgrunden är att ansträngningarna för att kontrollera internet ökar, detta avser regeringar men också stora företag som alltså böjer sig för kraven.

De företag som Amnesty går hårdast åt är Microsoft, Google och Yahoo. Av dessa tre har trots allt Google kommit längst i sitt arbete genom att märka sökresultat som är censurerade med just begreppet “censurerat”. Många menar också att det kan vara mer skadligt för mänskliga rättigheter om Google helt avsäger sig Kina som marknad. Men Gu Ge (Googles varumärke i Kina) har långt långt kvar.

Yahoo är förstås värst hittills, genom sitt deltagande i att döma människor till fängelse för att ha uttryckt en åsikt.


Få Pers nyhetsbrev

Utkanten av digital etik är ett månatligt nyhetsbrev som belyser exempel på skadlig teknik och lär digitala kreatörer hur man bygger för universellt välmående.

Ange e-postadress

Backa

Om du vill stötta Pers arbete med att utbilda och verka för mer omtänksamma, tillgängliga och trygga digitala tjänster kan du Swisha, donera via Paypal eller bli års-/eller månadsgivare ❤️


Kommentera