Netscape

Det första som möter dig när du installerar Netscape 7.1 är en hänsynslös kommersiell attityd. De behöver namn, födelseår, e-postadress och skostorlek. Ja nästan i alla fall. Motiveringen är givetvis:

Providing this information will help us personalize the services you use.

För användare som är måna om sin personliga information på nätet är det ingen bra start på förhållandet med Netscape 7.1

Netscapes registreringsprocess 1

Netscapes registreringsprocess 2

Netscape avkräver en hel del information av användaren.

Netscape Communications Corporation och dess ägare, America Online, har lyckats förvandla en kraftfull och anpassningsbar webbläsare till en påflugen hemanvändarfokuserad programvara som bra gärna vill veta var du bor och hur dina shoppingvanor ser ut.

Visst är det som många insett att Netscape är en Mozilla-webbläsare med ett Netscape-skal och lite finesser påhängda av storägaren America Online. Den stora skillnaden är, rent krasst, att Netscape 7.1 baseras på en gammal Mozilla-version, dvs Mozilla 1.4.

Netscapes startsida
Det första som möter dig när du lyckats installera webbläsaren är ett säljerbjudande.

Med Netscape får du mycket mer dokumentation, förstås, och flera förinstallerade plug-ins. Dessa insticksprogram kan man nog dock klara sig rätt bra utan, speciellt om man är en svensk användare och föga intresserad av chat-möjligheter på America Online, radioNetscape, MyNetscape som startsida eller Netscape som standardsökmotor.

Mozilla är samtidigt lättare och en version nyare. Netscape saknar faktiskt också flera av de lokalspråksversioner som Mozilla faktiskt erbjuder.

Det florerar ett obekräftat rykte på nätet om att Netscape 7.1 är den sista Netscape-sviten som släpps och att du sedan måste vända dig till Mozilla. Tanken kanske inte är så dum… Det ser nämligen inte ut som om Netscape kommer roffa åt sig några nämnvärda marknadsandelar framöver. Det verkliga arbetet med webbläsaren sker i Mozilla-projeket och det är där du ska kika efter de senaste versionerna och information om användbara insticksprogram.

En anledning till att välja Netscape har historiskt sett varit att den innehållit bra funktioner som Internet Explorer saknat. Givet sitt stora genomslag på 90-talet var det också många som utvecklade sidor enbart för Netscape eller en kombination av IE/Netscape. Idag behöver man dock inte längre vända sig till Netscape vare sig för extra funktionalitet eller för kompatibilitet med webbtjänster.


Kommentera