MyIE2

MyIE2 är en webbläsare som likt iRider lägger sig ovanpå Internet Explorer som ett skal med extra funktioner. MyIE2 kräver alltså IE för att fungera.

MyIE2 är också ett hedervärt försök att utöka en IE-webbläsare med moderna navigeringsfunktioner, men det haltar tyvärr i implementationen eftersom man slängt in en massa funktionalitet utan att egentligen ge den en överskådlig struktur.

För en inbiten användare av IE blir man nog imponerad av MyIE2s funktioner: flikbaserad navigering, pop-up-blockerare, musgester, ett utseende som går att ändra, med mera. Ställer man läsaren mot IE är det ett jättelyft. Jämför man funktioner med Opera och Mozilla finns hos MyIE2 några kopior av välfungerande funktioner, men inte mycket mer än så.

Ambitionen för MyIE2 är nobel och det finns bra funktioner att haka upp sig på. Exempelvis finns som i Opera en “Undo” function för webbläsarhistoriken. Om du stänger ett fönster och ångrar dig kan du alltid välja “undo” eller Ctrl-Z för att öppna det igen. Det är en tacksam hjälp när man klickat lite för hastigt.

Tyvärr känns inte menyerna och funktionerna stringenta utan snarare utslängda här och var allt eftersom man kommit på lite olika egenskaper som ”skulle vara kul att ha”. Det är också ”kul att ha”-funktioner som dominerar snarare än ”bra att ha”. FlashSave, som låter användaren spara ner Flash-animationer, ligger som standard i navigationsmenyn, liksom Utilities-funktionen som gör att man kan lägga upp och köra igång valfritt Windows-program från webbläsaren. Lite kul, kanske, men hur relevanta är de för en normalanvändare?

MyIE2s inbyggda antekningsbok
MyIE2 visas här med den lilla inbyggda anteckningsboken där användaren kan spara och redigera text.

Menyerna förvirrar och det behövs en uppstramning av gränssnittet och en tydligare bild av vilken typ av användare man vänder sig till. MyIE2 visar på ett bra sätt att det går att bygga ett skal för IE där några av de populära egenskaperna hos Opera och Mozilla finns med, men man får ingen känsla för varför man ska nöja sig med MyIE2 eller vad MyIE2 vill ge utöver de andra läsarna.

Eftersom det är IE-baserad läsare får man givetvis fördelarna av integration med övriga Windows-progran. När man till exempel kopierar text från en webbsida bibehålls textformatering och bilder som du sedan kan klistra in i ett e-postmeddelande eller dokument.

Opera och Mozilla får vid en sådan kopiering endast med texten, utan formatering. Ibland är förstås också Operas och Mozillas variant att föredra, när man vill att texten i stället ska matcha det dokument som man klistrar in i.

MyIE2 plottrigt utseende
Det finns många finesser i MyIE2 men det känns som om utvecklarna lagt in dem utan urkskiljning.

Det känns dock som att MyIE2 endast ger tillräckligt mervärde för den som absolut inte vill överge Internet Explorer som motor i webbläsaren. Du får några extra funktioner och du får sidor som ser ut exakt som i IE. Men om man ändå är beredd att ta steget till en ny webbläsare är det svårt att se varför man inte skulle vilja ta steget fullt ut och välja en webbläsare som har alla MyIE2s funktioner… och lite till.

MyIE2 utannonseras som gratisprodukt, men betyget dras faktiskt ner av alla fönster som dyker upp och ber om pengadonationer. Det ger mer intryck av att vara Shareware (betala om du använder) än Freeware (det är gratis).


Kommentera