Microformats förenklar informationsutbyte

RSS är ett standardiserat XML-format som gör att innehåll kan spridas på ett enkelt sätt och göras tillgänglig för många människor. Men det finns fler standardiserade XML-format och dataformat som underlättar spridning av information som till exempel kontaktuppgifter eller kalenderuppgifter. Microformats är ett samlingsnamn för några enkla format som är fantastiskt enkla att tillämpa.

Varför microformats?

Det gäller att komma ihåg att dessa enkla format skapas för människor i första hand. Genom att formattera innehåll på ett standardiserat sätt kan informationen användas i andra webbtjänster. Om jag lägger ut information om ett evenemang och formatterar den enligt hCalendar så kan informationen om evenemanget enkelt läsas och återanvändas av andra.

hCalendar som exempel

Låt säga att jag vill lägga ut information om konferensen From Business to Buttons. I koden skriver jag så här (koden kan givetvis genereras automatiskt av ett lämpligt verktyg):


<div class="vevent">Jag ska besöka <a class="url summary" href="http://www.businesstobuttons.com/">From Business to Buttons</a> den <abbr class="dtstart" title="2007-06-14">14 juni</abbr>-<abbr class="dtend\" title="2007-06-15">15 juni</abbr> på <span class="location\">Malmö högskola</span>.
</div>

Det ser då ut så här för en vanlig besökare:

Jag ska besöka From Business to Buttons den 14 juni15 juniMalmö högskola.

Observera att detta är en giltig hCalendar microformat och om en robot/spindel som förstår microformats besöker min webbplats kommer de hitta och förstå evenemangets namn, tidpunkt och plats. Informationen kan till exempel användas för att automatiskt hålla en kalender uppdaterad på en annan webbplats. Vill jag sätta lite extra krydda på det hela kan jag ange evenemangets geografiska placering med latitud och longitud(!)

Fler microformats

Det finns även Microformats för kontakter (hCard) och man kan lära sig en hel del bara genom att börja använda rel-attributet enligt XFN, XHTML Friends Network. När du länkar till exempelvis en blogg kan du då ange om det är en person du har träffat, om det är en kompis, och så vidare. Förväxla inte det med rel-tag som i huvudsak används för kategorier – ett fenomen som säkerligen skickar meta keywords rakt in i historieböckerna.

Läs mer:


Kommentera