Mental träning med Stephen Anderson

När en av mina idoler skriver sitt första blogginlägg på 721 dagar så förtjänar det lite uppmärksamhet. Det är inget dåligt inlägg heller, med en genomgång av allt matnyttigt Stephen Anderson delat med sig under det gångna året. Bläddra gärna igenom alla hans länkar, det är rakt igenom inspirerande.

Jag träffade Anderson på UXLx i Lissabon 2011 när jag deltog i hans workshop Seductive Interactions. Man kan säga att han har lyckats koka ner en arsenal av psykologiska principer till något lättfattligt som såväl innovatörer, designers och förändringsskapare rent generellt kan börja använda sig av på studs.

Psykologi i en kortlek

mental-notes-cards-andersonSedan jag träffade Stephen Anderson har min läslista förflyttats väldigt mycket i sidled från UX, användbarhet och design till psykologi och neurovetenskap. Det är böcker som Beyond Human Nature och makalösa Thinking, Fast and Slow som håller mig vaken och grubblande kring vårt förnuft.

Andersons egenskapade verktyg för att angripa problemlösning med psykologi är lika genialt som det är enkelt, en kortlek där varje kort beskrivet ett mänskligt beteende hämtat ur forskning om spelmekanik, sådant som engagerar och driver människor. Exempel på kortrubriker är Social Proof, Peak-End Rule, och Curiosity. » Ladda ner 7 gratiskort.

Dra ett kort ur leken

När du står inför problemlösning, som för mig ofta är en designlösning, kan du dra ett kort ur leken på måfå och med det som utgångpunkt fundera på hur du kan använda dig av just den kunskapen om mänskligt beteende för att hjälpa eller styra användaren till en önskad aktivitet.

Hela leken är på 52 kort, men lite glassigare, större och vackert paketerade i ett svart etui. De har sin givna placering vid min arbetsplats och jag tar gärna fram dem då och då när jag kör fast lite i mina tankar. Prislappen kan först kännas väl tilltagen men korten är mer prisvärda än någon bok jag köpt. De här hjälper mig regelbundet i mitt jobb.

Tänk att ett spelkort kan förändra en medioker designlösning till något engagerande…

Audiovisuell inspiration

Stephen Anderson har skapat så mycket material som inspirerar mig… jag avslutar med några som jag själv vill spara och återkomma till, och uppmanar dig sedan att faktiskt läsa och lägga tid på den där bloggposten jag nämnde.

Först, min mindmap som jag gjorde under workshopen med Stephen Anderson — Seductive Interactions:

anderson-seductive-interactions-axbom

Sedan, min egen film med Stephens keynote Critical Thinking från UXLx 2011:

Och till slut en TEDx-presentation. Jag ler åt hur Stephen i sitt blogginlägg beskriver hur sanslöst många timmars förberedelser som går åt när man ombeds prata på TEDx. Och hans systers kommentar till presentationen: “Äntligen förstår jag vad min bror gör!”


Kommentera